Nova poskupljenja zbog rasta evra

Agencije
Nova poskupljenja zbog rasta evra

Beograd - Trgovci i proizvođači u Srbiji zbog rasta evra najavljuju nova poskupljenja hrane i kućne hemije do kraja juna, a cijene nekih prehrambenih proizvoda, kozmetike i kućne hemije biće veće od jedan do 20 odsto.

U drugoj polovini godine očekuje se dodatno povećanje cijena, a ekonomisti procjenjuju da je gotovo nemoguće da godišnja inflacija ostane na 5,5 odsto, prenijela je RTS.

Prosječna aprilska zarada u Srbiji iznosila je 42.215 dinara (oko 360 evra).

Procjenjuje se da će u prvih šest mjeseci inflacija dostići 4,5 procenata.

Na listi proizvoda koji čekaju više cijene su i tjestenine, pivo, kafa, sokovi, slatkiši, konzervirana i morska riba, suhomesnati proizvodi, sredstva za ličnu higijenu i kućna hemija nekih proizvođača, koji će u prosjeku poskupjeti od pet do deset odsto.

Zbog niske kupovne moći proizvođači pokušavaju da odgode poskupljenja, a trgovci kažu da se kupuje uglavnom ono bez čega se ne može, kao i roba na sniženju.

U odnosu na prošli april, ovogodišnji je u prosjeku donio cijene veće za 2,7 odsto.

Od aprila prošle godine do aprila ove godine najviše su poskupjeli proizvodi i usluge za održavanje stana, gotovo 16 odsto, a slijede poskupljenja goriva i maziva za putničke automobile, više od 15 procenata, gas 11, a mlijeko, sir i jaja oko 8 odsto.

- Od juna nas očekuje sezonsko povećanje cena na zelenim pijacama, potencijalni rast trgovačkih marži. Imaćemo s jeseni i rast cena komunalnih usluga i cena struje, dakle regulisanih cena, i na kraju krajeva imamo i efekat rasta uvoznih cena po osnovu povećane vrednosti evra - kaže ekonomista Goran Nikolić.

Nova vlada moraće da odluči da li će produžiti važnost uredbi o ograničavanju marži na neke osnovne životne namirnice i ograničavanju cijene hljeba od brašna tipa 500.

Dinar sve slabiji

Dinar je juče oslabio prema evru za 0,3 odsto pa je srednji kurs iznosio 116,6121 dinara za jedan evro, što je nova najniža vrijednost srpske prema zajedničkoj evropskoj valuti.

Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, evro je juče koštao 40 para više nego u srijedu.

Centralna banka je ove godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 1,11 milijardi evra da bi stabilizovala kurs.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da je nestabilnost kursa dinara prema evru posljedica fiskalne neodgovornosti i fiskalnog trošenja u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana