Nova kreditna linija za otkup potraživanja

Marina Čigoja
Nova kreditna linija za otkup potraživanja

BANjA LUKA - Nova kreditna linija za otkup potraživanja i poboljšani uslovi po postojećim kreditnim linijama, posebno za privredu neke su od novina u pravilima plasmana kredita Investiciono-razvojne banke RS, koje je u četvrtak usvojila Vlada Republike Srpske.

Direktor IRB Brane Stupar rekao je da nova pravila predstavljaju dio mjera Vlade RS na ublažavanju negativnih efekata svjetske ekonomske krize.

- Pored nove kreditne linije, bitno je i smanjenje obaveza učešća sa 40 na 20 odsto. Povećan je iznos za finansiranje obrtnih sredstava što će uticati na povećanje likvidnosti naše privrede - istakao je Stupar.

Izvršni direktor Sektora za plasmane IRB-a Mirjana Čomić istakla je za kreditne linije za početne poslovne aktivnosti i za mikrobiznis u poljoprivredi povećan iznos za početne poslovne aktivnosti na 50.000 KM.

- Produžen je i period otplate na sedam godina i grejs period na 12 mjeseci. Ukinuta je obaveza sopstvenog učešća u finansiranju projekta po obje kreditne linije i smanjena je kamatna stopa. Ako u narednih nekoliko dana ne dođe do značajnije promjene vrijednosti Euribora, kamatna stopa po obje kreditne linije kretaće se od 5,1 do 5,9, a u prethodnom periodu je bila 7,69 do 7,89 - rekla je Čomićeva.

Kada je riječ o kreditnoj liniji za poljoprivredu, dodala je,  najznačajnije promjene se odnose na povećanje raspoloživog iznosa sredstva za pravna lica koji se sada kreće do 5.000.000 KM a za preduzetnike do 500.000 maraka.

- Uvedena je i mogućnost refinansiranja do 60 odsto od iznosa kredita. Takođe, ako ne dođe do promjene Euribora u narednom periodu kamatne stope će se kretati od 4,3 do 5,1 odsto - kazala je Čomićeva. Kamatne stope na kredite koji su odobreni u proteklom periodu, neće biti mijenjane po novim pravilima, ali kako ističu u IRB, kamatne stope će generalno padati zbog smanjene vrijednosti Euribora.

- Važeća vrijednost Euribora do 31. marta je 5,29 a trenutna vrijednost je 1,7 odsto tako da će doći do smanjenja kamatnih stopa po svim kreditnim linijama IRB-a - rekla je Čomićeva.

Za sve kreditne linije ove godine u IRB su planirali oko 440 miliona maraka.

Irački dug

Neto iznos "iračkog duga" za preduzeća iz BiH je oko 55 miliona američkih dolara, rekao je Stupar.

- Utvrdili smo da od ovog iznosa preduzećima u RS pripada oko milion dolara ali postoji i dio koji ćemo pokušati da dokažemo, odnosno da su podizvođači iz RS radili za firme iz FBiH i da im po tom osnovu pripada određen iznos. Naša procjena je da je to oko 10 miliona dolara - rekao je Stupar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana