Nova Ivančica iz Prijedora planira zapošljavanje još 30 radnika

Snežana Tasić
Nova Ivančica iz Prijedora planira zapošljavanje još 30 radnika

PRIJEDOR - Fabrika “Nova Ivančica” u Kozarcu kod Prijedora planira uvođenje treće proizvodne linije i zapošljavanje još 30 radnika.

U fabrici je trenutno na dvije proizvodne linije zaposleno 90 radnika koji sedmično proizvedu od 4.500 do 5.000 pari gornjih dijelova obuće.

U fabrici kažu da rade prema planu, iako se suočavaju sa nekoliko problema.

- Gotovo polovina trenutno zaposlenih radnika je na obuci, jer smo se odmah na početku rada suočili sa nedostatkom stručne radne snage što smo riješili zapošljavanjem radnika sa Biroa za zapošljavanje - rekao je tehnički direktor pogona Samir Alihoyić.

On je potvrdio da, s obzirom na to da se radi o specijalizovanom i složenom postupku šivenja za koji novozaposleni radnici nemaju dovoljno iskustva, te obuka dugo traje, a za to vrijeme radnici primaju minimalnu platu.

- Ono što je još veći problem je to što većina zaposlenih u drugoj smjeni, zbog nedostatka autobuskih linija muku muči sa prevozom do radnog mjesta - istakao je Alihoyić.

Proizvodni pogon “Nova Ivančica” dio je fabrike obuće “Ivančica” iz hrvatskog rada Ivanec, koja je članica grupacije “Paul Green”, pa se dječija i obuća za mlade, čiji su gornji dijelovi proizvedeni u Kozarcu, uglavnom plasiraju na hrvatsko i austrijsko tržište.

Struja

Alihoyić je naglasio da fabrika ima veoma dobru saradnju sa lokalnom zajednicom i da su nadležni upoznati sa njihovim problemima.

- Jedan od najvećih problema je to što zbog čestih prekida u snabdijevanju strujom, dolazi do prekida proizvodnog ciklusa. Tada se mašine ohlade, treba im mnogo vremena da se zagriju, te od nadležnih očekujemo da se ovaj problem riješi što prije -  kazao je Alihoyić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana