Nova godina za berze započela optimizmom

Glas Srpske
Nova godina za berze započela optimizmom

LONDON, NjUJORK, TOKIO - Na najvećim svjetskim berzama prvi trgovinski dani 2009. obilježeni su optimizmom ulagača koji se nadaju da je najgori dio krize završen te da će u drugoj polovini ove godine uslijediti oporavak najvećih svjetskih privreda, objavio je poslovni.hr.

Skok berzanskih indeksa na najviši nivo u dva mjeseca zahvaljuje se rastu cijena dionica u energetskom sektoru, što je posljedica proboja cijene barela nafte iznad niovoa od 46 dolara. Tako je S&P indeks energetskog sektora samo u petak skočio 4,3 odsto. Snažno su porasle i cijene dionica tehnoloških kompanija, jer se smatra da će one, zahvaljujući velikim gotovinskim sredstvima na računima, lakše prebroditi recesiju nego druge kompanije.

Posebno snažno porasle su cijene dionica u automobilskom sektoru jer je američka vlada isplatila prve četiri milijarde dolara kredita "Dženeral Motorsu" i njegovom konkurentu "Krajzleru", što bi im trebalo omogućiti početak restruktuisanja poslovanja i ispunjavanje uslova za dobijanje preostalog dijela državnog zajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana