Nova firma spasava “Alitaliju”

Glas Srpske
Nova firma spasava “Alitaliju”

RIM - Formirana je nova kompanija koja će nadgledati povratak italijanske nacionalne aviokompanije “Alitalija” sa ruba bankrota, objavile su agencije, pozivajući se na izvore u finansijskim krugovima.

Na čelu nove kompanije imena “Italian er kompani” biće Roberto Kolanino, rukovodilac kultnog proizvođača skutera “Pjađo”.

Kompaniju će podržati šesnaest ulagača, među kojima su i neka od vodećih imena italijanske industrije i finansija, i to sa ukupno oko milijardu evra.

Kako prenose italijanski mediji, nova kompanija, čije je uspostavljanje dio šireg plana spasavanja “Alitalije” pod dirigentskom palicom vodeće italijanske banke “Intesa Sanpaolo”, preuzeće profitabilne dijelove “Alitalijinog” poslovanja, dok će ostalo, uključujući dugove, pripasti nekoj drugoj kompaniji.

Najnoviji prijedlog će upravi “Alitalije” biti predstavljen u petak.

“Alitalija”, u kojoj država ima 49,9 odsto udjela, trenutno preživljava uz pomoć 300 miliona evra vrijednog zajma koji je dobila krajem aprila iz državnih fondova nakon propasti pregovora o preuzimanju s “Er Frans-KLM-om”.

Kompanija je dala izvještaj o 215 miliona evra gubitka prije oporezivanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju a, prema procjeni istraživačkog instituta “Bruno Leoni”, trenutno ima oko 400 miliona evra gubitka.

Svoj polugodišnji izvještaj objaviće u petak.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni obećao je ovog mjeseca čudotvorno spasavanje nacionalne aviokompanije, a mnogi ga smatraju odgovornim za propast pregovora o preuzimanju s “Er Frans-KLM-om” zbog uključivanja tog pitanja u svoju predizbornu kampanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana