Nova Evropa rodiće se do marta

Glas Srpske
Nova Evropa rodiće se do marta

STRAZBUR - Međuvladin sporazum 26 članica Evropske unije o pooštravanju fiskalnih propisa biće finalizovan do marta 2012. godine, izjavio je juče predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej.

On je dodao da će procjena adekvatnosti planiranih 500 milijardi evra vrijednih kombinovanih fondova za spasavanje članica zone evra takođe biti kompletirana do marta, prenijele su agencije.

Cilj takozvanog fiskalnog dogovora je da se omogući strože nadgledanje budžetske potrošnje članica EU, kako bi se spriječilo ponavljanje dužničke krize u evrozoni.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo upozorio je da bi zahtjev Britanije na prošlosedmičnom samitu EU za specijalni tretman finansijskih usluga mogao da nanese štetu zajedničkom tržištu tog bloka.

- Ujedinjeno Kraljevstvo, u zamjenu za svoj pristanak, traži specijalni protokol za finansijske usluge, što ugrožava integritet unutrašnjeg tržišta EU. To onemogućava postizanje kompromisa - rekao je Barozo.

On je dodao da samo međuvladin sporazum koji će biti postignut među 26 članica EU neće biti dovoljan i da članice takođe moraju da ponovo uspostave ekonomski rast i povećaju zapošljavanje.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je pretrpio najviše kritika zbog protivljenja planu spasavanja evra, izašao je pred parlamentarne zastupnike u svojoj zemlji kako bi opravdao svoje postupke.

- Otišao sam u Brisel s jednim ciljem - da zaštitim britanske nacionalne interese, i to sam i uradio - poručio je on.

Rusija

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov rekao je da Rusija razmatra mogućnost obezbjeđivanja sredstava putem MMF-a za pomoć u borbi protiv dužničke krize u evrozoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana