Nova DI Vrbas: Proizvode dječije krevete za Ikeu

Marina Čigoja
Nova DI Vrbas: Proizvode dječije krevete za Ikeu

Banjaluka - "Nova Drvna industrija Vrbas" iz Banjaluke trebalo bi od septembra da počne proizvodnju dječijih kreveta za švedsku "Ikeu", a trenutno se radi na opremanju objekta i nabavci savremenih mašina u koje će biti uloženo dva miliona evra.

Direktor ovog preduzeća Dragiša Kalinić kaže da je sa švedskom kompanijom dogovorena proizvodnja 200.000 kreveta godišnje. On je istakao da će u krugu "Nove DI Vrbas" biti opremljen objekat površine 5.000 metara kvadratnih u koji će biti unesene nove tehnologije kako bi mogli da budu ispunjeni veoma zahtjevni uslovi kupca.

- Vjerovatno će biti kombinacija novih i polovnih mašina, ali to će svakako biti mašine nove generacije. Ako bude nekih povoljnih polovnih mašina, opredijelićemo se i za njih, ali sigurno je da će dio njih biti i nov - naglasio je Kalinić i dodao da je planirano i zapošljavanje novih radnika.

On je rekao da će biti rađena i sva moguća ispitivanja, jer su uslovi koje je postavila "Ikea" rigorozni.

- Proizvod će proći kroz svu moguću proceduru mehaničkih i ostalih ispitivanja, jer je to dječiji program pa žele da posebnu pažnju posvetimo mjerama bezbjednosti - rekao je Kalinić.

Istakao je da "Nova DI Vrbas" već radi više programa za "Ikeu", ali da je do sada to obavljano u pogonima preduzeća.

- Ovo je druga godina kako sarađujemo sa "Ikeom" i za tu kompaniju trenutno je namijenjeno oko deset odsto naše proizvodnje. Međutim, od septembra pokrećemo poseban pogon koji će raditi isključivo za "Ikeu" - kazao je Kalinić.

Naglasio je da je saradnja sa "Ikeom" dogovorena na pet godina i da bi na kraju pete godine vrijednost proizvodnje za tu kompaniju trebalo da iznosi oko 15 miliona evra.

- To bi trebalo da bude 50 odsto ukupne godišnje proizvodnje, što je značajno za naše preduzeće - kaže Kalinić.

Banjalučka fabrika svoje proizvode najviše izvozi u Evropsku uniju, a u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Rumuniji i Engleskoj završava više od 90 odsto izvoznog kontingenta.

Požar

Inspektori Centra javne bezbjednosti Banjaluka obavili su uviđaj poslije požara koji je izbio u srijedu naveče u skladištu preduzeća "Nova DI Vrbas" i izuzeli tragove koji su poslati na vještačenja kako bi bio utvrđen uzrok. Skladište je potpuno izgorjelo, a u njemu se nalazila veća količina namještaja namijenjenog za izvoz. Skladište nije bilo priključeno na struju pa je sigurno da je vatru izazvao ljudski faktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana