Nova banka mora da plati Antoniću 1,5 miliona KM

Marina Čigoja
Nova banka mora da plati Antoniću 1,5 miliona KM

Banjaluka - Okružni privredni sud u Banjaluci donio je presudu kojom je Nova banka Banjaluka obavezna da plati preduzeću “Antonić trejd” 1,5 miliona maraka, zbog garancije koju je ova banka platila u ime “Antonić trejda”.

Nova banka je na osnovu ugovora koji je imala sa “Antonić trejdom” platila garanciju u iznosu od 500.000 evra, jer to preduzeće nije izmirilo obaveze prema Tvornici duvana Rovinj (TDR). Vrijednost garancije sa zateznim kamatama dostigla je 1,5 miliona KM i sud je presudio da Nova banka taj iznos treba da plati “Antonić trejdu”.

U obrazloženju presude se navodi da u tekstu garancije ne stoji “bez pogovora”, “na prvi poziv” ili riječi koje imaju slično značenje, nego je jasno rečeno da je riječ o “plativoj bankarskoj garanciji”, pa je po mišljenju suda riječ o jemstvenoj garanciji.

- S obzirom na to da je ugovor po osnovu kojeg je izdata bankarska garancija prestao da postoji, kao i dodatak na taj ugovor, zaključivanjem novog ugovora između tužioca i TDR, kojim su stavljeni van snage svi prethodni ugovori između tužioca i TDR, pa i predmetni ugovor i dodatak ugovora o kreditu, samim tim prestala je da važi i izdata bankarska garancija po osnovu tih ugovora, jer kao što je sud prethodno utvrdio, ovdje je riječ o jemstvenoj bankarskoj garanciji - navodi se u obrazloženju presude.

U Novoj banci ističu da je ovo opasna presuda i da bi, ako bude potvrđena, mogla da ugrozi stabilnost kompletnog bankarskog sektora RS i BiH. Generalni direktor Nove banke Milan Radović kaže da je banka izdavanjem garancije preuzela obavezu da, ukoliko preduzeće “Antonić trejd” ne izmiri svoju ugovornu obavezu, ona to izmiri i prihvatila da plaćanje izvrši na prvi poziv, kako su u osnovnom ugovoru definisali “Antonić trejd” i TDR.

- S obzirom na to da “Antonić trejd” nije izvršio svoje obaveze, banka je platila iznos garancije. U tekstu garancije jasno stoji da je to garancija na prvi poziv. Mi smo postupili po zakonu i prilikom izdavanja i prilikom plaćanja garancije, zbog čega je odluka suda neshvatljiva. Nekoliko dana nakon što smo platili garanciju, “Antonić trejd” je dobrovoljno izmirio svoje obaveze prema nama, plaćajući cjelokupan iznos garancije sa obračunatim naknadama - rekao je Radović.

Dodao je da u momentu plaćanja garancije i godinu poslije toga “Antonić trejd” ni na jedan način nije osporio plaćanje.

- Međutim, poslije više od godinu “Antonić trejd” se pojavljuje sa tužbenim zahtjevom u kome traži vraćanje sredstava - rekao je Radović i dodao da je sudski vještak ekonomske struke utvrdio da je banka postupila ispravno kada je izvršila plaćanje po izdatoj garanciji.

Vlasnik “Antonić trejda” Nebojša Antonić tvrdi, međutim, da banka nije trebala da plati garanciju, jer je ugovor za koji je bila vezana stavljen van snage.

- Garancija je bila striktno vezana za ugovor koji su TDR i “Antonić trejd” stavili van snage pola godine prije nego što je garancija protestovana. Zbog toga smo podnijeli tužbu protiv Nove banke koja je platila garanciju po ugovoru koji je stavljen van snage - kazao je Antonić.

Na pitanje zbog čega je njegovo preduzeće Novoj banci uplatilo iznos na osnovu garancije ako ona nije bila validna, Antonić je istakao da to nije učinio dobrovoljno i da mu je banka novac skinula sa računa.

Radović ističe da to nije tačno i da je Antonić dobrovoljno platio iznos garancije banci.

- Pozivam Agenciju za bankarstvo RS da utvrdi da li smo “Antonić trejdu” skinuli taj iznos sa računa. “Antonić trejd” i TDR su potpisali dopunu ugovora i na taj ugovor je data garancija - rekao je Radović i dodao da je uputio dopis institucijama RS kako bi ih upoznao sa ovom presudom i negativnim posljedicama koje bi ona mogla da ima.

Žalba

Radović je rekao da će podnijeti žalbu na presudu Okružnog privrednog suda, koja je dovela u pitanje pravnu prirodu i institut bankarske garancije.

- Ukoliko ova odluka bude sprovedena institut bankarske garancije će prestati da postoji - naglasio je Radović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana