Nova banka kupila Sberbanku

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Nova banka iz Banjaluke kupila je banjalučku Sberbanku, potvrdio je na konferenciji za novinare zamjenik direktora Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput.

On je naglasio da su uspjeli u kratkom roku da nađu strateškog partnera te da Sberbanka od sutra nastavlja sa normalnim radom. 

"Zaštitili smo klijente, fizička lica i radnike koje rade u ovoj banci. Sberbanka je sistemska banka, vrlo značajna. Vlada je bila dužna da se sistemski brine o ovoj banci. Mi smo to zajedno uradili" rekao je Šuput. 

Direktor Nove banke iz Banjaluke Siniša Adžić rekao je da je Nova banka najveća banka u Srpskoj te da su imali odgovornost i potrebu da se uključe u proces da učestvuju u kupovini i dostave ponudu za Sberbanku. 

"Drago nam je što smo izabrani za kupca Sberbanke. Ova banka je jedna kvalitetna banka sa sposobnom upravom i dobrim i kvalitetnim ljudima.  Ono što je bio problem banke je likvidnost i ništa drugo" rekao je Adžić i dodao da pored dobrih rezultata Nova banka ima veliku likvidnost. 

Naglasio je da je iznos sredstava iznad obavezne rezerve u Novoj banci iznosi više od pola milijarde maraka te da taj novac bio na raspolaganju za neke strateške korake. 

"Ovo je jedan od tih strateških koraka koji će donijeti dobro i banci čije akcije smo kupili, a sigurnost klijentima i zaposlenicima Sberbanke"rekao je Adžić. 

Ministarka finansija RS Zora Vidović zahvalila se Agenciji za bankarstvo RS koja je, kako je navela, brzo i efikasno reagovala po pitanju problema u kojima se našla Sberbanka. 

"Posebnu zahvalnost upućujemo Novoj banci koja je kupila Sberbanku i time doprinese da naše finansijsko tržište ostane i dalje stabilno" rekla je Vidovićeva i dodala da klijenti Sberbanke ne treba da više da brinu jer će svako dobiti svoj novac. 

Ona je naglasila i da Sberbanka nastavlja dalje da radi u okviru Nove banke. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana