NOPS: Poziv na bojkot kupovine goriva

Agencije
NOPS: Poziv na bojkot kupovine goriva

BEOGRAD - Nacionalna organizacija potrošača Srbije pozvala je stanovnike da danas, na Svjetski dan potrošača, ne kupe nijedan litar goriva u znak protesta što je prosječna cijena goriva od početka godine porasla za deset odsto ili 13 dinara, odnosno oko 0,12 evra, prenose agencije.

- Ni država, ni naftaši ne žele da se odreknu ogromnog dela dobiti kroz akcize i poreze, ili kroz marže. Razumemo i svetsku krizu i poskupljenje sirove nafte na svetskom tržištu, ali ne možemo i nećemo da razumemo sopstvenu državu i trgovce naftnim derivatima koji nemaju nimalo sluha za običnog potrošača - poručuju iz NOPS-a.
Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko smatra da današnji bojkot kupovine goriva u Srbiji nije dobar za NIS, niti za potrošače.
- NIS i potrošači treba da sarađuju, a bojkot kupovine ne donosi ništa dobro ni nama, ni njima. Cenu gopriva NIS je morao da podigne iz objektivnih razloga i zato od potrošača tražimo razumevanje - rekao je Kravčenko i dodao da će cijene goriva, ukoliko ne bude rata u Iranu, ostati otprilike na istom nivou.
On je novinarima u Novom Sadu rekao da su niže cijene goriva u Srbiji u odnosu na region uslovljene time što Srbija ima domaću naftu i smanjenjem troškova u NIS-u.
Cijena benzina od 95 oktana u Srbiji je danas oko 1,35 evra po litru, a benzin od 98 oktana košta 1,50 evra po litru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana