NLB se vratio na hrvatsko tržište nakon 30 godina

GS
NLB se vratio na hrvatsko tržište nakon 30 godina

Više od 30 godina nakon odlaska s tržišta u aferi ‘stara devizna štednja‘, Nova ljubljanska banka vraća se u Hrvatsku, ali ne kroz pružanje bankovnih usluga, već kao nova vlasnica leasing kompanije Kroatia Mobil Lasing.

Slovenačka banka u srijedu je isaopštila da je završila preuzimanje investicione kompanije SLS Holdco. SLS Holdco bio je vlasnik slovenačkog Summit Leasing Slovenija, ali i hrvatskog Kroatia Mobil Leasinga.

NLB je prošlog novembra potpisao ugovor s Apolo Global Managementom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o preuzimanju 100 posto udjela u SLS Holdco. NLB je regulatorna odobrenja za preuzimanje kompanije dobio početkom avgusta, uključujući i saglasnost Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) krajem juna. Da ova transakcija nije beznačajna za NLB kazuje i izjava prvog čovjeka najveće slovenačke banke, Blaža Brodnjaka, koji je rekao da je završetak transakcije još jedan korak u transformaciji NLB Grupe u jednog od vodećih regionalnih finansijskih igrača.

Da je hrvatsko bankovno, odnosno finansijsko tržište NLB-u očito vrlo zanimljivo svjedoči i nedavna bitka slovenačke banke za 75 posto dionica austrijske Addiko banke. Time bi NLB na mala vrata ušao na hrvatsko bankovno tržište. No sredinom avgusta ponuda slovenačke banke od 22 evra po dionici nije dala željeni rezultat. NLB je došao samo do 36 posto udjela, pa je ponuda proglašena neuspješnom. 

Vrata hrvatskog bankovnog tržišta tako su i dalje su čvrsto zatvorena za NLB, barem dok se ne riješi spor s hrvatskim bankama, Zagrebačkom bankom i Privrednom bankom Zagreb (PBZ) koji se pretvorio u sagu dugu tri decenije, podsjeća Lider, a prenosi Indikator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana