Njemci smanjuju javnu potrošnju

Agencije
Njemci smanjuju javnu potrošnju

Berlin - Njemačka vlada planira da javnu potrošnju smanji za dodatnih pet do šest milijardi evra radi uravnoteženja budžeta za 2014, prenose agencije.

Ministar finansija Volfang Šojble namjerava da u program štednje uključi sva ministarstva, kao i sistem zdravstvene zaštite.

- Ako želimo da dobijemo uravnoteženi budžet na osnovu strukturnog plana za 2014, moramo da popunimo "rupu" od pet milijardi evra. A to se može postići jedino rezovima u budžetu - izjavio je Mikael Majster, potpredsednik parlamentarne grupe demohrišćana kancelarke Angele Merkel, isključivši mogućnost povećanja poreza.

Ministar finansija je prošlog mjeseca demantovao pisanje magazina "Špigl" o navodnoj namjeri Šojblea da smanji javnu potrošnju, uz istovremeno povećanje takse na dodatnu vrijednost.

Socijaldemokratska opozicija optužuje Šojblea da ne želi da objelodani plan o novim mjerama štednje kako bi izbjegao krah njegove stranke na regionalnim izborima predviđenim za 20. januar u pokrajini Donja Saksonija.

Angela Merkel se treći put kandidovala za funkciju kancelara na septembarskim izborima 2013, ali je njen reizbor neizvjestan zbog mnogobrojnih kombinacija koje su u igri unutar mogućih stranačkih koalicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana