Njemački bogataši izgubili 39 milijardi evra

Glas Srpske
Njemački bogataši izgubili 39 milijardi evra

BERLIN - Od početka svjetske finansijske krize, 20 najbogatijih njemačkih porodica izgubilo je zbog pada kurseva na berzama najmanje 39 milijardi evra, javila je Beta.

Kako juče piše magazin "Kapital", najviše novca izgubila je porodica Haniel, čiji su mnogobrojni članovi vlasnici mješovitog koncerna istog imena.

Za po najmanje tri milijarde evra siromašnije su postale i porodice Simens i Henkel, kao i Vaker koja posjeduje istoimeni hemijski koncern i Merkle koja je vlasnik fabrike lijekova "Raciofarm" i fabrike vozila "Kesborer".

Podaci koje je objavio "Kapital" napravljeni su na osnovu kretanja na berzi do početka decembra.

Nešto manje novca, od jedne do 2,5 milijardi, izgubile su porodice Kvant kao vlasnik auto-koncerna BMW, vlasnik "Metroa" Oto Bajshajm i vlasnik najveće evropske firme za proizvodnju softvera "SAP" Haso Platner.

No, dio njemačkih bogataša u krizi je postao još bogatiji, među njima i porodice Porše i Pih kojima pripada auto-koncern "Porše".

Međutim, kako navodi "Kapital", kriza je male ulagače pogodila žešće nego bogataše. Jer, indeks vrijednosti njemačkih akcija Dadž je već u prvoj polovini 2008. godine opao za 21 odsto, dok je za to vrijeme u švajcarskoj banci Julius Ber, čiji su klijenti i najimućniji Nijemci, zabilježen pad od samo 10 odsto.

"Kapital" piše i da su super-bogati već na početku finansijske krize povukli svoj novac iz ugroženih ulaganja i prebacili imovinu na novčane račune, u plemenite metale ili sigurne nekretnine. Pored toga, oni se ionako uvek prilikom ulaganja bolje obezbjeđuju od rizika nego obični mali ulagači.

Na prvih pet mjesta liste najbogatijih Nijemaca su vlasnici lanca samoposluga "Aldi", Karl i Teo Albreht, porodica Porše, vlasnik samoposluga "Lidl" i "Kaufland", Diter švarc i porodica Oto koja posjeduje istoimeni koncern za
katalošku i Internet-prodaju.

Braća Albreht se nalaze i na 10, odnosno na 16. mjestu liste najbogatijih ljudi na svijetu koju pravi magazin "Forbs".

Najimućniji

U Njemačkoj 84 porodice ili pojedinaca ima imovinu od najmanje jedne milijarde, a 100 najbogatijih Nijemaca posjeduje 250 milijardi evra. Prema preračunima Njemačkog instituta za privredna istraživanja, Nijemci raspolažu sa ukupno 5.400 milijardi evra. Međutim, 10 odsto najimućnijih posjeduje dvije trećine ukupnog nacionalnog bogatstva, dok polovina stanovništva koja zarađuje malo ili najmanje ne posjeduje skoro ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana