Njemačka plaća ljetovanje građanima koji Ljetuju u Grčkoj?!

Agencije
Njemačka plaća ljetovanje građanima koji Ljetuju u Grčkoj?!

Političari manje vladajuće stranke, Liberala (FDP), predložili su da se građanima Njemačke dodeljuje iz državnog budžeta premija ukoliko se odluče za ljetovanje u Grčkoj.

Poslanik njemačkih Liberala u Evropskom parlamentu (EP) Jorgos Hacimarkakis je u intervjuu za dnevnik "Bild" obrazložio ovu ideju navodeći da "ovog ljeta izuzetno loše vrijeme u Njemačkoj ljude čini sve depresivnijima", te da bi "neka vrsta državne premije koja bi Njemce kratkoročno podstakla da uplate odmor u Grčkoj bila neka vrsta evropskog konjunkturnog programa".

Poslanik Liberala u Bundestagu Ervin Loter smatra da bi bilo "veoma smisleno" da se ustanovi "neka vrsta 'last-minut-premije'" za odmor u Grčkoj, ali i drugim zemljama juga Evrope koje su pogođene finansijskom krizom.

To bi, smatra liberalni političar, "bila pomoć i za Nijemce i za Grčku i druge zemlje evropskog juga kojima je hitno potrebno više turista", te bi "politika zajedno sa industrijom trebalo da se pobrine da se ostvari ovaj podsticaj za turiste".

Za sada, doduše, nije bilo povoljnih reakcija na ovu ekscentričnu ideju političara manje njemačke vladajuće stranke.

Turistička sezona u Grčkoj protiče loše, a njemačke turističke kompanije daju popuste i do 30 odsto za one koji se odluče za ljetovanje u ovoj krizom potresenoj zemlji.

Njemački mediji prenose navode Turističkog saveza Grčke prema kojima je broj rezervacija iz Njemačke opao za 25 do 30 odsto.

Do sada su Nijemci bili najmnogobrojniji turisti u Grčkoj - tamo je 2011. odmor provelo 2,24 miliona građana Njemačke.

Njemačke turiste je najviše, još prije održavanje i ponavljanja parlamentarnih izbora u Grčkoj, zaplašila mogućnost istupanja te zemlje iz evro-zone i sa tim povezana neizvjesnot ili opasnost izbijanje finansijkog haosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana