Njemačka nudi - posao sa osmoljetkom za 1.700 EUR

Agencije
Njemačka nudi - posao sa osmoljetkom za 1.700 EUR

Nijemci zbog sve veće navale izbjeglica traže 9.000 radnika obezbjeđenja, a uslovi za dobijanje posla je minimalno osnovno obrazovanje i starost od 19 do 60 godina.

Njemačka kompanija Pond, koja brine i za održavanje reda u centrima za migrante i izbjeglice, objavila je u Sloveniji konkurs kojim traži neodređeni broj zaposlenih za stalan ugovor sa mjesečnom neto platom od 1.700 evra.

Žarko Markovič iz Zavoda za zapošljavanje izjavio je za Slovensku televiziju da su do sada dobili 50-ak prijava, ne samo od profesionalnog obezbjeđenja ili ljudi s policijskim iskustvom, nego i od volontera i aktivista koji su nedavno pomagali izbjeglicama pri prelasku iz Hrvatske u Sloveniju u prvom izbjegličkom talasu.

Razgovori s predstavnicima budućih poslodavaca obavljaju se u Ljubljani i Mariboru, a veliko interesovanje je razumljivo s obzirom da u Sloveniji, ima oko 6.000 čuvara koji su slabo plaćeni pa većinom zarađuju oko 700 evra, a čak 60 odsto njih dobija minimalni garantovani dohodak, bez obzira na rad u smjenama i nesređene radne uslove.

Slovenski mediji ovakav postupak Nijemaca ocijenjuju kao znak da Njemačka neće tako brzo zatvoriti svoju granicu za migrante.

Opasnosti zatvaranja granice se u Sloveniji najviše boje, strahujući od domino-efekta u kojem bi i susjedne države zatvarale svoje granice što bi dovelo do stanja u kom bi u Sloveniji moglo za stalno da ostane više hiljada izbjeglica i migranata nakon slijedećeg izbjegličkog talasa koji se očekuje.

Zbog iskustva s prvim izbjegličkim talasom kada je u Sloveniju ušlo i izašlo prema Austriji i Njemačkoj skoro 4.000 migranata, slovenački mediji se pitaju koliko je Slovenija spremna na mogući novi izbjeglički talas.

Ljubljanski "Delo" prenosi uvjeravanja slovenske policije da će i dalje učinkovito kontrolisati Šengensku granicu, na čemu radi 2.300 policajaca, odnosno skoro trećina njihovog ukupnog sastava, ali prenosi i mišljenje neimenovanog "šengenskog" policajca koji u te navode sumnja.

Već sada, u normalnim okolnostima, slovenačka policija na granici s Hrvatskom koja je i spoljna granica Šengenskog prostora djeluje "na gornjoj granici izdržljivosti" pa bi se u slučaju novog većeg migrantskog talasa sastav nadzora granice "raspao u nekoliko dana ili čak u nekoliko sati", kazao je za "Delo" anonimni pripadnik policije stacioniran na jednom graničnom prelazu s Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana