Njemačka marka na kursnoj listi u Srbiji

Večernje novosti
Njemačka marka na kursnoj listi u Srbiji

Beograd - Njemačka marka nije zvanična valuta ove države više od decenije. Poznato je da se ona i danas u centralnoj banci Njemačke slobodno mijenja za evro.

Međutim, manje je poznato da zvanična lista Narodne banke Srbije pored njemačke marke, sadrži još 10 valuta koje se, zvanično, više ne koriste.

"Razlog za računanje i objavljivanje ovih kurseva je potreba vođenja knjigovodstvenih evidencija u bankama", rečeno je u NBS.

Na zvaničnoj kursnoj listi ukupno je 28 stranih valuta. Od toga 17 valuta služi kao zvanično sredstvo plaćanja, a 11 valuta više ne, pošto pripadaju državama koje su prihvatile evro.

"Iako evrozona ima 17 zemalja članica, Narodna banka Srbije na svojoj kursnoj listi kotira samo kurseve dinara prema 11 valuta zemalja članica čije valute je kotirala i pre ulaska tih država u monetarnu uniju", objašnjavaju u NBS.

To su: austrijski šiling, belgijski franak, finska marka, francuski franak, njemačka marka, grčka drahma, irska funta, italijanska lira, portugalski eskudo, španska pezeta i luksemburški franak.

Njemačku marku i ostale bivše nacionalne valute zemalja članica evrozone moguće je zamjeniti za evro samo u matičnim centralnim bankama.

Propisi u Srbiji dozvoljavaju da banke i ovlašćeni mijenjači otkupljuju i strani novac ovih 11 zemalja koje se kotiraju na zvaničnoj kursnoj listi, i to za - dinare. Ali ovakve transakcije davno nisu zabilježene.

Kada je riječ o ukupnom prometu stranim novcem u Srbiji, za prvih deset mjeseci ove godine, banke su po osnovu mijenjačkih poslova ostvarile promet u iznosu od 1,3 milijarde evra.

U istom periodu, otkupljujući i prodajući strani novac ovlašćenim mjenjačima, ostvarile su promet od 1,8 milijardi evra. Kada se ovo preračuna na mjesečnom nivou, prosjek bankarskog prometa stranim kešom iznosi 129,5 miliona evra, dok je prosječna mjesečna vrijednost u trgovini gotovinom u stranom novcu sa mjenjačima 179,9 miliona evra.

Evro je prednjači i u ovim poslovima, i kod prodaje i kod otkupa deviza od građana, ili od stranaca.

U ukupnom prometu sa strancima američki dolar i ostale valute učestvuju sa 3,7 odsto.

Ruska rublja

Ruska rublja je uvedena na devizno tržište Srbije 20. oktobra ove godine i period od njenog uvođenja je kratak da bi se mogla dati ocjena zainteresovanosti za trgovinu ovom valutom, navode u NBS.

Od ukupno 32 banke u Srbiji, 16 banaka na svojim kursnim listama za devize kotira rublju, a šest banaka kotira rublju na kursnim listama za efektivni strani novac.

Mjenjači u Beogradu pak ističu da ima građana koji mjenjaju rusku rublju za dinare, dok tražnja za kupovinu ruske valute nije tako izražena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana