Njemačka ipak spasava Grčku

Glas Srpske
Njemačka ipak spasava Grčku

BERLIN - Donji dom njemačkog parlamenta (Bundestag) odobrio je juče velikom većinom proširenje obima Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFFS) evrozone.

Na glasanju su 523 poslanika bila "za", 85 "protiv" a tri suzdržana.
Njemačke garancije povećane su time sa 123 na 211 milijardi evra, čime je Njemačka izdvojila skoro polovinu od ukupnog paketa za spasavanje.

Analitičari su naveli da je glasanje u Bundestagu bio najveći politički test za kancelara Angelu Merkel.

Plan o proširenju EFFS-a treba da odobri svih 17 članica evrozone, ali se glasanje u Njemačkoj smatra naročito značajnim, jer će njemački poreski obveznici morati da podnesu najveći teret tog proširenja.

- Niko ne može da vam da neki pouzdan scenario šta će se u ovom slučaju desiti. Ali, to je sigurno neprijatan scenario kako za Grčku, tako i za druge involvirane zemlje - rekao je u obraćanju poslanicima predsjednik centralne banke Njemačke, Bundesbanke Jens Vajdman.

Analitičari se, međutim, pitaju da li će i to biti dovoljno, dok neki predviđaju siguran krah evra i bankrot Grčke.

- Evro je mrtav i ne može biti spasen, a Grčka će na kraju bankrotirati - rekao je šef odjeljenja sekjuritiza u italijanskoj Unikredit grupi Atila Salaj-Berževic.

Salaj-Berževic, nekadašnji prvi čovjek Budimpeštanske berze, kaže da je "zajednička evropska valuta praktično mrtva".

On je dodao da je jedino preostalo pitanje "koliko će još dana trajati beznadežna borba evropskih zvaničnika i Evropske centralne banke da održe duh Grka".

- Automatska kriza nelikvidnosti dovešće do totalnog kolapsa grčkog bankarskog sistema - napominje on i dodaje da će se ova katastrofa veoma brzo proširiti čitavom evrozonom, Evropom i svijetom.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izjavio je da je evro "zgrada u plamenu iz koje nema izlaza" za neke zemlje koje su prešle na zajedničku evropsku valutu.
Hejg, koji je svojevremeno vodio kampanju "Zadržimo funtu", rekao je da Evropa sada mora da rješava posljedice odluke o stvaranju zajedničke valute.
Dok političari pronalaze načine da evrozonu izvuku iz krize, grčki demonstranti blokirali su prilaz grčkom Ministarstvu finansija i drugim ministarstvima u Atini neposredno pred početak sastanka sa predstavnicima EU, MMF-a i ECB-a o tranši finansijske pomoći neophodnoj Grčkoj.
Oko 200 zaposlenih u Ministarstvu finansija okupilo se ispred zgrade uzvikujući "Uzmite svoju pomoć i idite".
- Blokada je postavljena na dan kada se trojka vraća u našu zemlju i dok se mi suočavamo sa varvarskim mjerama koje su donesene radi smanjenja i novog umanjenja plata, novih povećanja poreza i masovnog otpuštanja - navodi se u saopštenju sindikata radnika u javnom sektoru ADEDI.

Pad povjerenja

Ekonomsko povjerenje u evrozoni ponovo je palo u septembru, što dokazuje da oporavak od krize sporo napreduje i pokreće spekulacije da će Evropska centralna banka razmotriti opciju da snizi kamatne stope sljedeće sedmice.

Mjesečni indeks povjerenja Evropske komisije pao je na 95 poena sa 98,4 poena iz avgusta i ispod je dugoročnog prosjeka. Posljednji mjesec kada je zabilježen indeks niži od trenutnog bio je decembar 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana