Njemačka ipak spasava evro

Agencije
Njemačka ipak spasava evro

Berlin - Evrozona je preskočila ključnu prepreku u rješavanju dužničke krize, budući da je njemački Ustavni sud odobrio ratifikaciju novog evropskog fonda za spas.

U presudi koja je praćena širom svijeta, Ustavni sud je odbacio niz pravnih izazova koji su imali za cilj da spriječe njemačkog predsjednika Joakima Gauka da potpiše odobrenje za puštanje u rad dva ključna oruđa za borbu protiv krize, prenijele su agencije.

Donijevši značajnu odluku sa dalekosežnim implikacijama po budućnost evra, osam sudija njemačkog Ustavnog suda presudili su da Gauk konačno može da ratifikuje Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) i fiskalni pakt.

- Federalni ustavni sud odbacio je žalbe, uz klauzulu da ratifikacija ESM može biti dopuštena ako određeni uslovi mogu da budu garantovani međunarodnim pravom - izjavio je predsjednik Ustavnog suda Andreas Foskule.

Kao prvo, sud je precizirao da finansijski teret koji bi Njemačka mogla da snosi zbog učešća u ESM mora da bude strogo ograničen na njen udio u kapitalu fonda.

Ukoliko budu potrebna dodatna sredstva, njih će morati da odobri njemački parlament, uz punu informisanost kako gornjeg, tako i donjeg doma parlamenta.

- Dužnost čuvanja profesionalne tajne, na koju se obavezuju zaposleni fonda ne smije da bude u konfliktu sa Bundestagom i njegovim obavještavanjem - navodi sud.

Sud je takođe naglasio da Njemačka mora da osigura klauzulu neučestvovanja, za slučaj da procijeni da su njeni interesi ugroženi.

Analitičari su upozoravali da bi odbacivanje ESM dovelo do novog haotičnog talasa na finansijskim tržištima i izazvalo novu političku krizu u evrozoni.

Oko 40.000 Nijemaca zahtijevalo je da ESM bude proglašen nezakonitim.

Kritičari su se peticijom obratili Ustavnom sudu, tvrdeći da ESM veže Njemačku za potencijalno neograničeno finansiranje zemalja evrozone koje su u dugovima.

Stupanje na snagu

ESM, težak 500 milijardi evra, trebalo je da zamijeni privremeni Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) 1. jula, ali je njegovo stupanje na snagu odgođeno, pošto je za funkcionisanje fonda potreban udio sredstava iz Njemačke, odnosno 27 odsto, a sredstva nisu mogla biti odobrena prije odluke suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana