Njemačka će uvoziti radnike?

Tanjug
Njemačka će uvoziti radnike?

Bon - Njemačkoj je potrebno oko 200.000 imigranata godišnje kako bi prevazišla demografski deficit i održala privredni rast, navode eksperti, prenosi Tanjug.

U najvećoj evropskoj ekonomiji, broj starijih od 65 godina biće povećan sa sadašnjih 20 na 34 odsto do 2060. godine, ocijenio je njemački zavod za statistiku.

Vlada u Bonu će, ukoliko želi da održi dosadašnji privredni rast, biti prinuđena da uvozi radnu snagu, ali i da sprovodi reforme koje se odnose na produženje starosne granice za odlazak u penziju, kao i na uvođenje olakšica za profesionalni život osoba sa malom djecom.

Njemačka je već predvidjela produženje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina i pokušava da privuče što više imigranata, prije svega, kvalifikovane radne snage kao što su inženjeri, informatičari i medicinsko osoblje.

Prošle godine u ovu zemlju je primljeno 177.300 imigranata iz centralne i istočne Evrope, što je za 2,6 odsto više nego 2010. godine.

U Njemačkoj, od 81,7 miliona stanovnika, trenutno živi 10,6 miliona imigranata.

Stopa nataliteta u toj zemlji je jedna od najnižih u Evropi, dok je prosječna starost stanovništva među najvišim, što može da predstavlja veliki problem za ekonomiju ove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana