Nižim porezom do jeftinije hrane

Marina Čigoja
Nižim porezom do jeftinije hrane

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske će podržati uvođenje nulte ili diferencirane stope PDV-a i već je naredila resornim ministarstvima da daju svoje prijedloge za to.

Rekao je ovo juče u Banjaluci predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić govoreći o zaštiti standarda stanovništva.

- Već smo naredili resornim ministarstvima da daju prijedloge i svakako ćemo podržati uvođenje nulte ili diferencirane stope PDV-a iako ta odluka ne zavisi od nas - kazao je Džombić.

On je istakao da je u prethodnom periodu postojala ta inicijativa i da se razmišljalo o uvođenju nulte stope za osnovne životne namirnice ili povećanju stope PDV-a na luksuznu robu te o smanjenju na osnovne namirnice.

- To nije naišlo na razumijevanje u zajedničkim institucijama. Ovaj prijedlog bi mogao da bude jedan od odgovora na pokušaj zadržavanja stabilnosti cijena prehrambenih proizvoda mada nas je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH uvjeravala da postoji opasnost da se pozitivni efekti kod smanjenje stope PDV-a ne preliju prema krajnjem potrošaču već da to proizvođači i trgovci zadrže za sebe - istakao je Džombić.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da Sindikat insistira na tome da se uvede nulta ili bar minimalno smanjena stopa PDV-a na osnovne životne namirnice.

- Znamo da to ne može da uradi Vlada Srpske, ali ova vlast ima svoje predstavnike u zajedničkim organima koji zajedno sa kolegama iz drugog entiteta moraju to da urade da bi zaštitili građane - naglasila je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić rekao je ranije da poslodavci podržavaju prijedlog za uvođenje diferencirane stope PDV-a.

- Treba napraviti analizu kako neodgovorni poslodavci ne bi ostvarili ekstraprofit - istakao je Milić.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević istakao je da eventualne izmjene i dopune Zakona o PDV-u zavise od toga kada će biti formirana vlast na nivou BiH, koja je za to i nadležna.

- Upravni odbor UIO mora dati pozitivno mišljenje na takve prijedloge. To je posao za koji je potrebno vrijeme, odnosno najmanje nekoliko mjeseci. Mi smo u potpunosti spremni za sprovođenje i diferencirane stope PDV-a. Napravili smo određene analize koje su pokazale da bismo, ako bi se išlo na uvođenje niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice, knjige, štampu i lijekove, na godišnjem nivou imali oko 180 miliona maraka manje prihoda po osnovu PDV-a - istakao je Kovačević.

EU

Ratko Kovačević je istakao je Evropska unija preporučuje jedinstvenu stopu PDV-a, da ona bude niža, ali da se oporezuje što veći spektar proizvoda.

- To je politika EU, s tim da se i u njihovim direktivama navodi da mogu postojati i dvije stope, s tim da niža stopa ne bi trebalo da bude manja od pet odsto - istakao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana