Nižim cijenama goriva mame gastarbajtere

Marijana Miljić
Nižim cijenama goriva mame gastarbajtere

Banjaluka - Za pad cijena goriva proteklih dana na benzinskim pumpama u RS vozači mogu da zahvale sezoni godišnjih odmora, jer su naftaši procijenili da će zbog dolaska velikog broja građana iz inostranstva sitnim pojeftinjenjem ubrati više novca.

Vozače je tako prethodnih sedmica na benzinskim pumpama dočekivalo pojeftinjenje goriva za oko dva feninga skoro svakih sedam dana. Tako je cijena dizela na pojedinim pumpama pala i na 1,70 maraka po litri.

- U posljednjih nekoliko sedmica došlo je do snižavanja cijena goriva na benzinskim pumpama prevashodno zbog sezone godišnjih odmora.  Distributeri nafte i naftnih derivata su procijenili da će nešto niža cijena goriva dovesti do rasta prometa, iako pojeftinjenje nije opravdano i ide na uštrb mreže distributera zbog sada već konstantne cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, koja iznosi nešto više od 51 dolar po barelu - kazao je sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak.

Poručuje i da u idućem periodu ne možemo očekivati dalji pad cijena u cjenovnicima benzinskih pumpi.

- S obzirom na to da cijena goriva zavisi od cijene sirove nafte na svjetskom tržištu i kursa dolara, a ove se dvije komponente već duže vrijeme ne mijenjaju, ne vjerujem da može doći do novog pada cijena goriva u Srpskoj, jer i sada niža cijena ide i na uštrb mreže distributera u RS - kazao je Berak.

Vozači u Srpskoj ističu da naftaši u avgustu vide priliku za zaradu, jer i pored domaćih u RS dolazi i veliki broj građana svojim automobilima sa inostranim tablicama.

- Jasno je da prostora za pad cijena ima. Ne bi me iznenadilo i da već početkom septembra imamo poskupljenje na pumpama, jer se završavaju godišnji odmori, a samim tim i najveći broj naših ljudi vraća se u inostranstvo. Jasno je da je svima ovdje samo do zarade - kazao je vozač Milan G. iz Banjaluke.

Potrošači

Potrošači ističu i da pojeftinjenje goriva u RS za sobom nije uticalo na niže cijene karata u prevozu, ali i osnovnih životnih namirnica.

- Da je kojim slučajem došlo do rasta cijena goriva u prethodnom periodu sigurno bismo već imali talas poskupljenja ostalih proizvoda - kazali su u Pokretu potrošača RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana