Niže kamatne stope za izlazak iz krize

Glas Srpske
Niže kamatne stope za izlazak iz krize

VAŠINGTON - Svjetska privreda uskoro bi mogla da izađe iz najgore krize poslije Drugog svjetskog rata, zahvaljujući povoljnom djelovanju fiskalnih podsticaja i rekordno niskim kamatnim stopama, ocjena je američke agencije Blumberg, pozivajući se na mišljenje vodećih svjetskih ekonomskih funkcionera i finansijskih stručnjaka.

Najnoviji znak optimizma u pogledu oporavka svjetske privrede došao je iz SAD, gdje je prodaja kuća na sekundarnom tržištu u julu povećana za 7,2 odsto, javile su agencije.

Tržište nekretnina u SAD bilježi rast četvrti uzastopni mjesec, što je najpozitivniji pokazatelj od avgusta 2007. godine, kada je izbila američka hipotekarna kriza.

Profesor na američkom Univerzitetu Harvard i nekadašnji šef ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kenet Rogof smatra da više "ne treba sumnjati" u oporavak svjetske privrede.

Predsjednik američke Uprave federalnih rezervi (FED) Ben Bernanki ocijenio je da tek sada postoje "dobri izgledi za normalan rast globalne privrede".

Bernanki, ali i šef Evropske centralne banke Žan Klod Triše, upozorili su da će privredni oporavak biti usporen.
Radio "Glas Amerike" prenosi i stav zvaničnika administracije predsjednika SAD Baraka Obame koji su ocijenili da "najveća ekonomija na svijetu polako izlazi iz najteže krize u proteklih pola vijeka", prenose agencije.

Poslovno raspoloženje u Njemačkoj povećano je tokom avgusta na najviši nivo od januara 2006, kada je njemačka privreda bila u snažnoj ekspanziji.

Blumberg podsjeća da je Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel potrošila 85 milijardi evra u stimulisanje rasta domaće privrede i odobrila veoma stimulativne podsticaje za sve stanovnike koji se odluče da svoje stare automobile zamijene za nova, štedljivija i ekološki bezbjednija vozila.

Procjenjuje se da bi MMF uskoro mogao da uveća vlastitu projekciju globalnog rasta u idućoj godini, jer
Kina i druge azijske zemlje, uključujući i Indiju, u drugom tromjesečju ove godine bilježe solidan ekonomski uspon.

Iz MMF-a naglašavaju da će budući oporavak zavisiti od sprovođenja odgovarajuće monetarne politike i primjene fiskalnih podsticaja.

Procjene

MMF, čije sjedište se nalazi u Vašingtonu, prošlog mjeseca rast globalne ekonomije u 2010. procijenio je na 2,5 odsto. Predviđanja za ovu godinu, ipak, nisu toliko pozitivna, jer se očekuje da bi svjetska privreda mogla i dalje da ostvaruje negativnu ekspanziju od minus 1,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana