Niže cijene i gašenje pogona uduplali uvoz

Danijela Bajić
Niže cijene i gašenje pogona uduplali uvoz

BANjALUKA - Iz Turske u BiH u proteklih sedam mjeseci stigla je roba vrijedna 892,18 miliona maraka, od čega je 104,47 miliona KM otišlo na željezo i čelik, što je za dva i po puta više u odnosu na isti period lani, a razlog je, kažu upućeni, povoljnija cijena sirovine u toj zemlji, kao i gašenje pogona domaće željezare.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), BiH je od početka januara do kraja jula iz Turske uvezla 228,65 miliona kilograma razne robe, dok je u istom periodu lani na domaće tržište stiglo 166,65 miliona kilograma turskih proizvoda, vrijednih 755,45 miliona maraka.

- Iz BiH na tursko tržište za sedam mjeseci ove godine poslato je 78,15 miliona kilograma robe u vrijednosti od 127,19 miliona maraka. Na tursko tržište, BiH je lani u istom periodu plasirala 53,25 miliona kilograma robe, vrijedne 117,11 miliona KM - kazali su u UIO BiH.

Ako je suditi prema podacima UIO, BiH je ove godine u Tursku najviše izvezla masti i ulja životinjskog, biljnog ili mikrobnog porijekla te proizvode njihove razgradnje, a lani upravo čelik i gvožđe.

Sekretar granskog Udruženja metalurgije i prerade metala Boško Borojević razlog skoka uvoza željeza i čelika ove godine vidi u podizanju tehničkih, odnosno finansijskih kvota zemalja na uvoz.

- Ovo je moguć scenario i za neke druge grane privrede pa možda i za sektor metala i metalurgije - kazao je Borojević.

S druge strane, ekonomista Zoran Pavlović kaže za “Glas Srpske” da je gašenje pogona u Zenici jednim dijelom uticalo na povećanje uvoza čelika i željeza.

- Trgovci uvijek traže povoljniju cijenu robe. Inače, do sada smo po čelik i gvožđe odlazili u Italiju, međutim zbog nižih cijena mnogi su se okrenuli kupovini tog primarnog građevinskog materijala u Turskoj - objasnio je Pavlović.

Dodao je da je šteta što je taj lanac snabdijevanja sirovine iz Prijedora preko proizvodnje čelika u Zenici na nekin način zaustavljen zbog relativno visokih dažbina koje imaju domaće firme kada je u pitanju doprinos na plate, parafiskalni nameti i slično.

- Potreba birokratije i administracije da uzme što više od privrede dovodi do toga da pogoni moraju da se gase. To znači da više neće biti ni uplata u fondove, penzija i ni zdravstvenog osiguranja - kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, sva domaća proizvodnja željeza je u Zenici i ako tamošnji pogoni stanu, nema ni izvoza. 

Pogoni koksare u zeničkoj “Željezari”, nakon 130 godina postojanja, sa gašenjem su počeli krajem aprila. Kako je tada najavljeno, kompanija će nastaviti da proizvodi čelik putem visoke peći, nabavljajući koks iz vanjskih izvora.  

Prognoze

Turska je, prema riječima privrednika, među top deset zemalja kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena sa BiH. Nažalost, pokrivenost uvoza izvozom i dalje je mala, a prognoze za naredni period u privredi su, ako je suditi na osnovu dešavanja u svijetu, neizvjesne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana