Niže carine spas za privredu sa problemima

Anita Janković Rečević
Niže carine spas za privredu sa problemima

BANjALUKA - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kreiralo je listu proizvoda, mahom uvoznih sirovina za tekstilnu, obućarsku, metalsku i prehrambenu industriju, na koje će privremeno biti smanjena carina jer niži nameti domaćim privrednicima koliko-toliko olakšavaju poslovanje.

Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra iduće godine objavljen je na internet stranici “E konsultacije”, a konačnu riječ o donošenju ove mjere, značajne za proizvodne kompanije u BiH, daće Savjet ministara BiH.

Dokumentom koji je objavljen na stranici “E-konsultacije” obuhvaćeno je 69 tarifnih oznaka sirovina i materijala koji se smatraju repromaterijalom, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu. Predložene carinske stope kreću se od nula do svega osam odsto.

Tako će prema predloženim mjerama carinska stopa za uvoz vodonika te rijetkih plemenitih plinova iznositi nula odsto. Nameta, između ostalog, neće biti ni prilikom uvoza goveđe kože i kože kopitara, staklene vune, bakarne žice, legure aluminijuma i električnih transformatora.

Smanjenje carinske stope do kraja iduće godine predviđeno je i kod nabavke đonova, gornjih dijelova obuće, za razne tekstilne materijale, utikače i utičnice te određene dijelove za motorna vozila.    

Odluka o suspenziji carina na uvoz određene robe i repromaterijala u BiH odnosi se na one sirovine koje se ne proizvode kod nas ili ih nema u dovoljnim količinama, a koje se uvoze iz zemalja sa kojima BiH nema potpisan određeni trgovinski sporazum.

U pomenutom dokumentu stoji da se lista proizvoda koji će se u navedenom roku uvoziti uz korišćenje tarifnih suspenzija utvrđuje se prema kriterijumu da se radi o materijalima i sirovinama koji se koriste u proizvodnji, a koje se ne mogu nabaviti na domećem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Nadalje, u dokumentu se navodi da se smanjene carinske stope ne odnose na robu koja je porijeklom iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Kako bi pomogli domaću ekonomiju vlasti na nivou BiH su više puta do sada posezale za ovakvim mjerama što su privrednici pozdravljali, navodeći da im niži nameti garantuju veću konkurentnost ali i više posla sa ino-partnerima. Za njih je smanjenje carinskih stopa naročito važno u ovoj godini budući da se većina izvozno orijentisanih kompanija već mjesecima susreće sa smanjenom potražnjom u inostranstvu što se odražava na pad industrijske proizvodnje i zaposlenosti.

Direktor i vlasnik preduzeća “Metalac MBM” iz Dervente, koje izvozi u inostranstvo 97 odsto svojih proizvoda, Slobodan Golub kaže za “Glas” da je pregledao listu robe za koju je predloženo smanjenje carine te da nema mnogo sirovina koja su namijenjene sektoru u kojem posluje njegova firma.

- Naša firma neće osjetiti bogzna kakve benefite predložene odluke, ali industrije u kojima se proizvode kablovi i slične komponente hoće, kao i firme u drugim proizvodnim sektorima - rekao je Golub. 

Dobre vijesti

Slobodan Golub ističe da su se stvari, bar kada je riječ o metalskom sektoru, konačno počele odvijati nabolje.

- Od jula prošle godine do početka maja konstantnno smo bili suočeni sa padom narudžbi iz inostranstva, ali u posljednja dva mjeseca osjetan je rast narudžbi. Na sreću miruje i cijena repromaterijala u crnoj metalurgiji, ima finog pomaka i sad je na nama da se borimo i radimo  - naglasio je Golub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana