Nizak optimizam poslovnih lidera

Glas Srpske
Nizak optimizam poslovnih lidera

DAVOS - Zbog svjetske ekonomske krize koja je započela u SAD, a potom se prelila i u ostatak svijeta uvlačeći privredu većine zemalja u recesiju, ovogodišnji, 39. po redu Ekonomski forum u švajcarskom gradu Davosu, koji je počeo sinoć, a traje do 1. februara, biće vanredno zanimljiv, ocjenjuju analitičari, prenose agencije.

Prilično pesimističan uvod u taj skup, na kome se okuplja svjetska poslovna i politička elita, daju juče objavljeni rezultati godišnjeg istraživanja najveće svjetske konsultantsko-revizorske firme "Prajsvoterhaus Kupers" (PnjC), prema kojima je optimizam među liderima najvećih svjetskih kompanija na rekordno niskom nivou, budući da su recesija i pogoršanje kreditne krize uništili vjeru u budućnost korporacija.

To istraživanje PnjC je obuhvatilo više od 1.100 rukovodilaca.

Okupljenima  su se sinoć na otvaranju foruma, koji se održava pod motom "preoblikovanje postkriznog svijeta", trebali obratiti premijer Rusije Vladimir Putin i njegov kineski kolega Ven Điabao.

Delegati, koji se od utorka okupljaju u Davosu, slažu se oko toga da oporavak privrede nije blizu. Problem je u tome što se krizi, kako priznaje i osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Švab, ni izbliza ne nazire kraj.

Tako je direktor Međunarodne finansijske korporacije filijale Svjetske banke Lars Tunel izjavio kako očekuje da će se loše stanje privrede, izazvano kreditnom krizom, zadržati još neko vrijeme.

Predsjednik azijske filijale banke "Morgan Stenli" Stiven Rouč izjavio je u Davosu kako se slaže sa time da će naredne tri godine biti veoma teške.

Na Ekonomskom forumu u Davosu okupiće se, kako ukazuju agencije, više od 40 predsjednika država i vlada, gotovo dvostruko više u odnosu na prošlogodišnji forum, kao i 36 ministara finansija i guvernera centralnih banaka, uključujući guvernere svih članica Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja, osim SAD. Forumu će, takođe, prisustvovati oko 1.400 poslovnih ljudi, ali se očekuje manji broj visokih bankara i ostalih rukovodilaca nego prošle godine, budući da se oni trenutno bore da spasu svoje kompanije od bankrota, kao i da se održe na njihovom čelu.

Učesnici

Očekuje se učešće njemačkog kancelara Angele Merkel, japanskog premijera Taro Asoa i britanskog premijera Gordona Brauna, kao i višeg savjetnika novog predsjednika SAD Baraka Obame, Valeri Džeret. To je prvi put da se svjetski lideri nalaze da bi razgovarali o sve dubljoj ekonomskoj krizi od sastanka Grupe 20 velikih privreda u razvoju u novembru 2008. u Vašingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana