Nisu sprovedene osnovne odredbeo formiranju energetske zajednice

Željka Domazet
Nisu sprovedene osnovne odredbeo formiranju energetske zajednice

SARAJEVO - Iako su prošle četiri i po godine otkako je BiH potpisala Sporazum o formiranju energetske zajednice, još uvijek nisu sprovedene njegove osnovne odredbe, rekao je na sjednici "Parlamenta za Evropu" u petak u Sarajevu, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Istakao je da su među važnim preostalim obavezama BiH iz ovog sporazuma, usaglašavanje i implementacija državne strategije za električnu energiju, usvajanje zakona o gasu i optimalno funkcionisanje elektroprenosa.

- Država bi trebala da da ima svoju energetsku strategiju, kao i region i Evropska unija. "Elektroprenos BiH" bio je uspješna priča. Firma je odlično radila i na svojim računima je imala 150 miliona maraka. U posljednjih nekoliko godina došlo je do poteškoća u funkcionisanju "Elektroprenosa" i neophodna je saradnja na polju energetike, jer ova oblast nema nacionalnih obilježja - smatra Incko.

On je konstatovao da je ključna jedinstvena strategija u energetskom sektoru koju je BiH i potpisala.

Šef operacija delegacije Evropske komisije u BiH Johan Hese rekao je da je energetski sektor integrisan u Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH, te da je cilj sporazuma da implementira pravne tekovine EU sa zemljama potpisnicama Sporazuma o energetskoj zajednici.

- Što se tiče pristupa energetskom sektoru unutar EU naš cilj je dvostruk. Radimo na tome da dobijemo razumne cijene za stanovništvo, odnosno potrošače električne energije, a radimo na tome i da obezbijedimo sigurnost isporuke električne energije stanovnicima - kazao je Hese.

On je dodao da se sigurna isporuka energije može obezbijediti jedino investiranjem u ovaj sektor.

Visoki predstavnik u BiH pokrenuo je projekat "Parlament za Evropu" da bi pomogao parlamentarcima u BiH da efikasno rade na obimnom programu zakonskih propisa koji proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskog partnerstva.  

Implementacija

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice u Beču Slavčo Nejkov kazao je da je Sporazum o energetskoj zajednici ratifikovan i da mora da dođe do njegove implementacije. On je istakao da je BiH lojalan partner u energetskoj zajednici i da u tome aktivno učestvuje od početka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana