Nisal - bez planiranog rasta proizvodnje

Glas Srpske
Nisal - bez planiranog rasta proizvodnje

NIŠ - Posljedice globalne ekonomske krize pogodile su nišku kompaniju za preradu aluminijuma "Nisal" pa će ovu poslovnu godinu, umjesto planiranog rasta proizvodnje, završiti na nivou 2007. godine.

Generalni direktor kompanije Snežana Vidić izjavila je da je zbog obustavljenog izvoza raznih profila na zapadnoevropskom tržištu, koje su koristile avio i automobilska industrija, jedan pogon redukovao proizvodnju, a radnici preraspoređeni u ostalih pet pogona.

- Naša najkrupnija investicija u narednoj godini - nabavka i instaliranje najsavremenije opreme za presovanje, koju smo planirali da završimo u prvom kvartalu, moraće da sačeka kraj sledeće godine" - pojasnila je juče Vidićeva na godišnjoj konferenciji za novinare, prenosi Srna.

Zamjenik generalnog direktora "Nisala" Mitar Vuković rekao je da je kompanija u narednoj godini obezbijedila posao u Rusiji.
- U gradu Araru na Crnom moru nama je poverena izgradnja kompleksa u vrednosti od 7,2 miliona evra. Nadam se da će od februara iz pogone naše kompanije svakodnevno put Rusije polaziti jedan do dva kamiona dnevno - rekao je Vuković i dodao da nastavljaju posao u Republici Srpskoj.

Tehnički direktor kompanije Mile Milenković izjavio je da će u "Nisalu" zbog nerada biti otpušteno oko stotinu radnika.
- Reč je o neradnicima koji će biti otpušteni, a na njihova mesta će biti primljeni radnici - rekao je Milenković.

Niški "Nisal" kupila je beogradska kompanija "Domal inženjering" 2003. godine, a nakon privatizacije "Nisal" je svoju proizvodnju sa jedne uvećao na 20 numeričkih mašina.

Memorandum

Prema Vukovićevim riječima, "Nisal" očekuje da u narednoj godini potpiše memorandum o razumijevanju i sa jednom kuvajtskom kompanijom, a vrijednost ugovorenih radova je 750.000 kuvajtskih dinara, odnosno oko dva miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana