NIS planira da uloži značajna sredstva za otvaranje pumpi u regionu

Agencije
NIS planira da uloži značajna sredstva za otvaranje pumpi u regionu

Beograd - Naftna industrija Srbije planira da uloži značajna sredstva u otvaranje benzinskih pumpi u BiH, Bugarskoj i Rumuniji, kao i da u naredne tri godine u razvoj i modernizaciju svog poslovanja uloži po 500 miliona evra godišnje, a od 2015. godine po milijardu evra, najavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, prenose agencije.

Predstavljajući u Beogradu Izveštaj o održivom razvoju NIS-a, Kravčenko je rekao da će NIS nastaviti investicije u širenje prodajne mreže u regionu i otvaranje benzinskih pumpi.

- Plan je da se do 2015. godine stvori dovoljna prodajna baza za plasman goriva i naftnih derivata proizvednih u NIS-ovim rafinerijama u Srbiji - rekao je on.

Kravčenko je napomenuo da je NIS počeo istraživanja nalazišta nafte i gasa u BiH i Mađarskoj, a do kraja ljeta će početi i u Rumuniji te dodao da se razmatraju mogućnosti za istraživanje nafte u još dvije do tri države u regionu.

On je rekao da će moći da precizira o kojim državama je riječ tek nakon završetka novog srednjoročnog plana investicija kompanije.

Kravčenko je naveo da će u naredne tri godine NIS 40 odsto novca investirati u razoj prodajne mreže, a po 30 odsto u sektore proizvodnje i prerade.

On je dodao da će od 2015. godine 95 odsto investicija biti usmjereno u proizvodnju i istraživanje.

Kravčenko je rekao da će do kraja godine biti puštena rad modernizovana Rafinerija nafte u Pančevu, a početkom 2013. započeće modernizacija rafinerije u Novom Sadu.

On je ponovio da je plan da rezerve nafte i gasa budu u 2020. godini 120 puta veće od tekuće proizvodnje, te da NIS do te godine proizvodi pet miliona tona nafte i gasa, naspram sadašnje proizvodnje od 1,7 miliona tona.

Kravčenko je napomenuo da je NIS u 2011. godini imao profit od 400 miliona evra, te najavio da NIS razmatra mogućnosti spajanja i preuzimanja kompanija u različitim sektorima, ali nije želio da navede o kojim kompanijama je riječ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana