NIS otvorio prvu pumpu u RS

Marina Čigoja, Foto: A. Čavić
NIS otvorio prvu pumpu u RS

Banjaluka - Naftna industrija Srbije svečano je danas u Trnu u Laktašima otvorila prvu benzinsku stanicu sa brendom “NIS Petrol”, a u okviru ravoja mreže NIS do kraja 2013. godine na teritoriji BiH planira da pusti u rad 36 pumpi i investira oko 90 miliona evra.

Rekao je to poslije otvaranja pumpe generalni direktor NIS-a i zamjenik generalnog direktora za upravljanje inostranim aktivama “Gaspromnjefta” Kiril Kravčenko i dodao da izlazak na tržište BiH predstavlja strateški korak za NIS.

- Nakon završetka modernizacije Rafinerije nafte Pančevo, proizvodimo dovoljno kvalitetnog goriva standarda “evro-5” i možemo da dozvolimo sebi aktivan rad na regionalnom tržištu goriva. Planiramo da našu maloprodajnu mrežu u BiH dopunimo i premijum brendom Gasprom. Očekujemo da će u najskorije vreme maloprodajna mreža NIS zauzeti dostojno mesto među najvećim igračima na Balkanu - rekao je Kravčenko.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da NIS u RS djeluje kao jedan od najznačajnijih invetitora.

- To svakako dokazuje i današnje otvaranje savremene benzinske stanice koja će zasigurno stanovništvu i privredi pružiti visokokvalitetne usluge. Vlada će i dalje biti podrška i pouzdan partner ovim, kao i svim drugim investitorima, jer samo nove investicije mogu omogućiti privredni razvoj RS - rekao je Kovačević.

Direktor kćerke firme NIS-a u BiH Aleksej Šabašov sipanjem goriva u kola hitne pomoći Laktaši zvanično je pustio u rad ovaj objekat.

Klijentima benzinske stanice “Laktaši jezero” na raspolaganju je restoran i kafe, prodavnica sa širokim izborom proizvoda, kao i servis za čišćenje salona automobila i kompresor za pumpanje guma.

Za modernizaciju benzinske stanice, korišćeni su najsavremeniji materijali i tehnologije koje odgovaraju standardima Evropske unije. Obim kapitalnih ulaganja u rekonstrukciju iznosi oko milion evra.

Benzinska stanica “Laktaši jezereo” je jedna od osam benzinskih stanica koje od decembra prošle godine posluju pod brendom NIS Petrol u RS.

NIS je već kupio u BIH mrežu od 28 benzinskih pumpi od austrijske kompanije OMV, a posjeduje i benzinske stanice u Rumuniji i Bugarskoj.

Istraživanje nafte

Kravčenko je rekao da planiraju da nastave i djelatnosti u istraživanju nafte i gasa u RS.

- U proteklom periodu uložili smo deset miliona evra, a u ovoj godini planiramo u bušenje da uložimo deset miliona evra - rekao je Kravčenko.

Ljubija

Govoreći o prodaji Rudnika željezne rude Ljubija, Kovačević je rekao da još nisu odgovorili na ponudu Mitala.

- Mi smo dobili nekoliko ponuda za kupovinu državnog Rudnika Ljubija. Nismo još donijeli odluku o konačnoj prodaji. Razmatramo sve prispjele ponude, a drago nam je da je Mital poslao ponudu. Moram reći da nismo posebno zadovoljni odnosom ArcelorMitala odnosno naše zajeničke kompanije u Prijedoru, jer tu imamo značajnih problema u međusobnim odnosima - rekao je Kovačević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana