Nikšić: Nije cilj zaustavljanje projekta Južni tok

Agencije
Nikšić: Nije cilj zaustavljanje projekta Južni tok

Sarajevo - Premijer Federacije BiH /FBiH/ Nermin Nikšić izjavio je danas da cilj federalne Vlade nije da zaustavi strateško opredjeljenje Vlade Republike Srpske kada je riječ o projektu izgradnje gasovoda "Južni tok".

"Ne želimo se ni na koji način suprotstaviti Vladi Republike Srpske, koja je navela žJužni tokž kao jedno od strateških opredjeljenja, ali ne možemo ni protiv našeg strateškog interesa", rekao je Nikšić novinarima u Sarajevu.

Nikšić je napomenuo da FBiH ima usvojenu strategiju koja "ne poznaje "Južni tok" kao strateško opredjeljenje FBiH", već izgradnju gasovoda na relaciji Brod -Zenica.

"Nije nam cilj da zaustavimo strateško opredjeljenje Vlade Republike Srpske, ali bi FBiH bez ovog kraka Brod - Zenica plaćala dodatnih 300 kilometara transporta gasa, što nije u interesu FBiH", rekao je Nikšić.

On je napomenuo da će ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, na osnovu zaključka u Briselu, u narednih 15 dana sazvati sastanak kojem će prisustvovati dva resorna ministra iz Republike Srpske i FBiH.

Na tom sastanku će, kako je istakao, biti riječi o izradnji energetske strategije za BiH u kojoj bi oba entiteta trebalo da zauzmu svoja strateška opredjeljenja, ne jedni protiv drugih, već u zajedničkom intersu, i da se onda riješi i pitanje kraka gasovoda "Južni tok".

On je dodao da će se na tom sastanku razgovarati i o donošenju zakona o gasu na nivou BiH.

Nikšić je podsjetio da je na nedavno održanom sastanku u Briselu, prilikom razgovora o "Elektroprenosu BiH", otvoreno i pitanje "Južnog toka".

On je pojasnio da su šest zemalja članica EU i dvije zemlje članice Evropske energetske zajednice potpisale ugovor sa Ruskom Federacijom i "Gaspromom", koji u tri elementa odudara od evropske pravne tekovine.

Evropska komisija, kako je naveo, očekuje da će "Gasprom" uskoro podnijeti zahtjev za te izuzetke i da će se prema tome opredjeljivati.

Od 7. februara isplata povećanih penzija

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić najavio je da će od 7. februara početi isplata penzija koje su od 1. janura povećane za pet odsto.

Nikšić je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare podsjetio da je ovo drugo povećanje penzija od pet odsto u mandatu ove Vlade FBiH.

On je naglasio da će za 359.969 penzionera, za povećanje penzije od 5 odsto, mjesečno biti izdvojeno 7 miliona KM ili 85 miliona KM godišnje.

Prema njegovim riječima, Vlada ima obezbijeđeno 66 miliona KM, a postoji i plan kako će se obezbijediti i ostalih 19 miliona KM.

Nikšić je naglasio da će nakon ovog povećanja prosječna penzija iznositi 360 KM, dok je prije dolaska ove Vlade FBiH prije tri godine bila 327 KM, kada je bilo oko 20.000 manje penzionera.

On je napomenuo da će zagarantovana penzija iznositi 434,90 KM, dok je prije bila 395,14 KM, a minimalna, koja je bila 296 KM, sada iznositi 326,17 KM.

Nikšić je istakao da Vlada FBiH vraća 180 miliona KM koje su prethodne vlade "uzele" od Fonda PIO/MIO.

Federalni premijer je naglasio da će Vlada istrajati na donošenju seta antkorupcionih zakona, zakona o prekršajima koji sadrži "alate" za borbu protiv rada "na crno", kao i zakona za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, što će doprinijeti poboljšanju stanja penzionera.

Hamdo Mimić, predsjednik Skupštine Saveza penzionera FBiH, istakao je da će zajedno sa Vladom FBiH tražiti da se ovi zakoni usvoje jer bi se njihovim donošenjem poboljšao i položaj penzonera.

Predsjednik Saveza kantonalnih udruženja penzionera Ivan Kožul istakao je da su penzioneri zahvalni za ovo povećanje, ali da će se boriti da dobiju prosječnu penziju u iznosu od 60 odsto prosječne plate, dok danas iznosi oko 42 odsto prosječne plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana