Niko ne želi da gradi odmorište na autoputu

Milijana Latinović
Niko ne želi da gradi odmorište na autoputu

Banjaluka - Vlada RS poništila je postupak za dodjelu koncesije za izgradnju i korišćenje odmorišta Lužani na autoputu Banjaluka - Gradiška jer u predviđenom roku nije pristigla nijedna ponuda.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS raspisalo je 3. septembra prošle godine javni poziv za dodjelu koncesije, a rok za dostavljanje ponuda bio je 60 dana. Nijedna ponuda u tom periodu, međutim, nije stigla, pa Vlada nije imala izbor nego da poništi postupak za dodjelu koncesije.

- S obzirom na to da do isteka roka za dostavljanje ponuda nije stigla nijedna ponuda, Vlada je u skladu sa Zakonom o koncesijama donijela odluku o poništenju postupka - rekli su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Na odmorištu Lužani, smještenom između dvije petlje na autoputu Banjaluka - Gradiška, predviđena je izgradnja više uslužnih objekata s obje strane autoputa, uključujući benzinske stanice, trgovine, restorane, sanitarne prostorije i parking, u kojima bi bile pružane usluge vozačima i putnicima.

Inicijativu za dodjelu koncesije za izgradnju odmorišta Lužani na jedinom autoputu koji je u upotrebi u Srpskoj podnijelo je preduzeće "Nestro petrol", koje posjeduje najveći lanac benzinskih pumpi u Srpskoj, ali ni ono nije dostavilo ponudu na javni poziv. Na osnovu inicijative "Nestro petrola" je i pokrenut postupak dodjele koncesije, a za ponuđeno rješenje je toj kompaniji trebalo da bude dodijeljen bonus od deset odsto od pripadajućih bodova na osnovu svih kriterijuma za vrednovanje ponuda. "Nestro petrol", čiji je većinski vlasnik ruska kompanija "Njeftegazinkor", koja je privatizovala naftnu industriju RS, na ovom autoputu je planirao da gradi benzinske stanice na površini od 144.729 kvadratnih metara. Do zaključivanja ovog broja "Glasa Srpske" nismo dobili odgovor iz "Nestro petrola" zbog čega nisu dostavili ponudu za izgradnju Lužana.

U Ministarstvu saobraćaja i veza nisu mogli da kažu da li će i kada biti nastavljen postupak za dodjelu koncesije za odmorište Lužani, koja je prema planu trebalo da bude dodijeljena na 20 godina.

Autoput Banjaluka - Gradiška pušten je u saobraćaj 2011. godine, a na dionici dugoj 32 kilometra ne postoji nijedna benzinska pumpa, niti ugostiteljski objekat.

Riješeni imovinsko-pravni odnosi

U javnom pozivu je bilo istaknuto da su imovinsko-pravni odnosi na zemljištu predviđenom za izgradnju pratećih objekata riješeni u okviru izgradnje autoputa. Garancija koja je bila obavezna za svakog ponuđača iznosila je pet odsto vrijednosti ukupne investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana