Nijemci žele da grade hidroelektrane u RS

Glas Srpske
Nijemci žele da grade hidroelektrane u RS

BERLIN - Njemački privrednici zainteresovani su za ulaganja u Republiku Srpsku posebno u oblast energetike, i to za izgradnju hidroenergetskih objekata, prvenstveno na rijeci Drini, rekao je savjetnik predsjednika Vlade RS Gordan Milošević.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i ministar industrije energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac razgovarali su juče u Berlinu sa saveznim ministrom za ekonomiju Rajnerom Bruderleom i predstavnicima njemačkih kompanija o mogućnostima poboljšanja ukupne ekonomske saradnje dvije zemlje.

- Razgovarano je i o otvaranju vrata direktnim njemačkim investicijama u Srpsku, a posebno o saradnji u oblasti energetike - rekao je Milošević, koji sa Dodikom boravi u radnoj posjeti Berlinu, prenijela je Srna.

Istakao je da je za izgradnju hidroenergetskih objekata u RS najviše zainteresovan njemačka kompanija "RWE".

On je rekao da su obje strane pokazale interesovanje za saradnju, te da slijedi složeni proces koji zahtijeva precizan dogovor o daljim procedurama.

- U Berlinu je dat snažan podsticaj da se intenziviraju razgovori i da se u što skorije vrijeme preciziraju tačni modeli saradnje - dodao je Milošević.

Naglasio je da razgovori na tehničkom nivou između Banje Luke i Berlina traju već nekoliko mjeseci, a ovaj sastanak bio je određena vrsta političke potvrde i podrške da je taj projekat na pravom putu.

- Ovo je i dobar znak da se intenziviraju razgovori i da u narednim mjesecima dođe do konkretnog modela saradnje između RS i kompanije "RWE", poslije čega bi se pristupilo izradi planova za izgradnju hidroenergetskih objekata u Srpskoj - istakao je Milošević.

Saradnja

Gordan Milošević rekao je da je osim saradnje u oblasti energetike, na sastanku u Berlinu bilo riječi i o šumarstvu, poljoprivredi i određenim industrijskim granama u RS, koje su interesantne za određene njemačke kompanije.

- U tom smislu ministar Rajnerom Bruderle istakao je da je lično zainteresovan za takvu vrstu saradnje i nagovijestio mogućnost posjete Srpskoj u narednim mjesecima - dodao je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana