Nijemci podstakli klizanje evra

Glas Srpske
Nijemci podstakli klizanje evra

BERLIN - Signali Vlade Njemačke da se Berlin protivi korišćenju sredstava Evropskog stabilizacijskog fonda (EFSF) za kupovinu obveznica članica evrozone podstakli su "klizanje" evra, javile su agencije.

- Njemački otpor podstiče prodaju evra, kažu analitičari. Dolaru su podršku pružili najnoviji podaci sa američkog tržišta rada.

Tako se polovinom prošle sedmice na valutnim tržištima kurs evra, prvi put poslije tri mjeseca probio duboko u oblast iznad 1,38 dolara, ali je do kraja sedmice potonuo ispod granice od 1,36 dolara.

Kurs evra prema američkoj valuti oslabio je prošle sedmice 0,19 odsto, na 1,3585 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena evra pala je 0,18 odsto, na 111,60 jena. Dolar je, prema japanskoj valuti ojačao 0,09 odsto, pa je njegov kurs dostigao na 82,18 jena.

Dolarov indeks koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta oslabio je prošle sedmice 0,18 odsto, na 78,04 boda.

Isto tako, cijena evra minule sedmice bila je dostigla rekordnih 1,3862 dolara, najviši nivo od početka novembra, jer su na tržištu prevladale procjene da će zbog jačanja inflacije Evropska centralna banka (ECB) znatno prije američkog Feda povisiti kamatne stope.

Prema podacima Evropske statističke kancelarije, godišnja stopa inflacije u evrozoni u januaru je iznosila 2,4 odsto, što je iznad ciljanog nivoa ECB-a od dva odsto. Međutim, u četvrtak je predsjednik ECB-a Žan Klod Triše kazao da rast inflacije u evrozoni zasad ne prijeti stabilnosti cijena u srednjem roku.

To je otklonilo spekulacije da će ECB uskoro povećati ključne kamate.

U januaru je u SAD broj zaposlenih porastao za samo 36.000, znatno manje nego što se očekivalo, ali stopa nezaposlenosti potonula je neočekivano oštro sa 9,4 na 9,0 odsto, najniži nivo u skoro dvije godine.

- Pad stope nezaposlenosti predstavlja iznenađenje i podstaknuo je skok dolara - zaključuje Brajan Dolan iz kompanije "Foredž".

Pritisak

- Evro se našao pod pritiskom i zbog podijeljenih mišljenja o kriznom fondu evrozone, što je ponovo skrenulo pažnju na neizvjesnosti u vezi sa rješavanjem dužničkih problema, kažu evropski ekonomski analitičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana