Nijemci kupuju Telekom Srbija

Glas Srpske
Nijemci kupuju Telekom Srbija

BANjA LUKA - Državni paket akcija u "Telekomu Srbija" biće prodat na tenderu u oktobru ove godine po početnoj cijeni od milijardu evra, a kupac bi mogao da bude njemački telekom operater "Dojče telekom", javili su srpski mediji.

Oni navode da je državni vrh Srbije ovakvu odluku donio poslije pregovora sa najozbiljnijim kupcem "Dojče telekomom", koji preko grčkog "Otea", čiji je suvlasnik, već posjeduje 20 odsto akcija srpskog operatera.

Načelan dogovor o prodaji putem tendera na jesen, konačno je potvrđen prošle sedmice tokom posjete predsjednika Srbije Borisa Tadića Berlinu, javljaju mediji,

Iako početna cijena nije utvrđena, kao ni tačan procenat državnog paketa akcija koji će se prodavati, kao najvjerovatnija, pominje se prodaja 30 odsto plus jedna akcija po početnoj cijeni od milijardu evra.

Toliko akcija je "Dojče telekomu" potrebno da dođe do većinskog paketa u "Telekomu Srbija", a to, dalje, znači i u "Telekomu Srpske" i crnogorskom "m:telu", čiji je vlasnik "Telekom Srbija".

"Dojče telekom" kao suvlasnik u "Telekomu Srbija" ima pravo preče kupovine, zbog čega je dogovor sa Nijemcima, kako prenose srpski mediji, neminovan.

Ovim dogovorom završeni su dugi pregovori, tokom kojih se kao moguća opcija pominjala i prodaja direktnom pogodbom bez tendera, s obzirom na to da pravo preče kupovine njemačkog partnera odvraća druge kupce i na javnom nadmetanju.

Od direktne pogodbe se ipak odustalo, jer bi za to bio potreban ili međudržavni sporazum (kao za Naftnu industriju Srbije) ili neka vrsta "leks specijalisa".

Akcionari

"Telekom Srbija" kao akcionarsko društvo, vlasništvo je javnog preduzeća PTT saobraćaj "Srbija" i grčke telekomunikacione kompanije "Otea". Osim u "Telekomu Srbija", grčka kompanija ima udio u vlasništvu i u drugim, balkanskim operaterima i to u Rumuniji, Bugarskoj i Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana