Nijedna zemlja nije imuna na krizu

Glas Srpske
Nijedna zemlja nije imuna na krizu

VAŠINGTON - Svjetska ekonomska prognoza je "prilično pesimistična" i zahtijevaće od svih zemalja da preduzmu mjere, počev od onih u Evropi, kako bi se izbjegla eskalirajuća kriza koja nosi rizik od globalne depresije, izjavila je izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Lagard je je na forumu u američkom Stejt departmentu u Vašingtonu rekla da "nijedna privreda na svijetu, bilo da je ona siromašna, u razvoju, srednje razvijena ili bogata, neće biti imuna na krizu koja trenutno eskalira", prenijele su agencije.

- To nije kriza koju može da riješi jedna grupa zemalja koja će primijeniti određene mere. Nadamo se da će taj problem biti riješen tako što će sve zemlje, svi regioni, sve kategorije zemalja preduzeti potrebne mjere - istakla je Lagardova.

Ona je ipak uočila nekoliko ekonomskih svijetlih tačaka u zemljama Azije i Latinske Amerike, za koje navodi da su, uz pomoć Fonda, tokom kriza osamdesetih i devedesetih godina preduzele korake kako bi se izborile sa slabostima u domaćim bankarskim sistemima i regulatornim okvirima u sektoru finansija.

 - Svi izazovi na koje su naišli u vrijeme azijske i latinoameričke krize su im sad dobrodošli - rekla je Lagardova.

Dodala je da će borba protiv krize zahtijevati napor i prilagođavanja i da će morati da bude pokrenuta u samom epicentru problema, u kojem se očito nalaze evropske zemlje, a posebno članice evrozone.

Sporazum

Predsjednik EU Herman Van Rompej planira održavanje samita lidera evropskog bloka krajem januara ili početkom februara radi razgovora o tekstu međudržavnog sporazuma osmišljenog za jačanje ekonomske discipline u evrozoni.
Internet portal "Juropian vojs" navodi da raniji datum sastanka ukazuje na optimizam da će EU biti u stanju da se relativno lako i brzo usaglasi sa tekstom sporazuma.
Zvaničnici EU izjavili su da će predloženi tekst sporazuma biti relativno kratak i da će pokrivati dva glavna pitanja: ispisivanje ograničenja dugovanja u nacionalno zakonodavstvo i poluautomatizaciju sistema uvođenja sankcija onima koji ne ispoštuju ograničenja dugovanja i budžetskog deficita.
Van Rompej je pozvao svih 27 članica da se pridruže radnoj grupi, koja će raditi na nacrtu teksta sporazuma o fiskalnoj uniji, uključujući i Veliku Britaniju, iako je London odbio da potpiše novi sporazum.

Pad proizvodnje u SAD

Industrijska proizvodnja u SAD opala je prvi put u posljednjih sedam mjeseci, pošto je u fabrikama automobila i elektronskih i ostalih uređaja zabilježena manja proizvodnja, saopštile su Federalne rezerve (FED).

Prema saopštenju FED-a, proizvodnja u državnim fabrikama i rudnicima opala je prošlog mjeseca za 0,2 procenta.

Fabrička proizvodnja, koja čini najveći dio industrije SAD, opala je za 0,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana