Nigerija želi hranu i namještaj iz Srpske

Željka Kokot
Nigerija želi hranu i namještaj iz Srpske

Banjaluka - Proizvodi prerađivačke i drvne industrije Srpske uskoro bi se mogli naći na nigerijskom tržištu kojem su najinteresantniji hrana i namještaj.

Menadžnent nigerijske kompanije "Robert Džonson Holdings" i predstavnici Područne privredne komore Banjaluka obišli su banjalučke firme "Vitaminka", Drvnu industriju "Vrbas" i "Banjalučku pivaru" s ciljem uspostavljanja poslovne saradnje. RS već duži niz godina uspješno sarađuje sa privrednicima ove afričke zemlje, a posjeta bi trebalo da  inicira još značajniji ulazak naših prerađivača na tržište najrazvijenije i najmnogoljudnije afričke zemlje koja broji više od 180 miliona stanovnika.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da je riječ o prvoj posjeti nigerijske delegacije posvećenoj mogućnostima za izvoz proizvoda iz Srpske.

- Nigerijci su zainteresovani za uvoz gotovih proizvoda iz RS, a akcenat je stavljen na proizvode drvne industrije i hranu - kaže Račić.

Direktor i vlasnik kompanije "Robert Džonson Holdings" Olusoji Albert Arovolo smatra da bi proizvodi iz Srpske imali dobar plasman na nigerijskom tržištu.

- Nadam se da ćemo uspostaviti produktivnu saradnju koja bi doprinijela povećanju uvoza proizvoda prerađivačke industrije iz RS. Nadam se da ćemo dogovoriti i olakšanu poslovnu saradnju između naših i firmi iz RS - kaže Arovolo.

Direktor "Vitaminke" Žarko Mikić kaže da nema konkretne informacije o obimu mogućeg izvoza u Nigeriju i uslovima pod kojim bi se saradnja mogla odvijati.

- Mi smo spremni i zainteresovani, a naši proizvodi imaju kvalitet koji može zadovoljiti potrebe i najzahtjevnijih klijenata. Rješenje za razvoj naše prerađivačke industrije je u izvozu, jer se ne možemo zadovoljiti samo kapacitetima domaćeg tržišta. Zbog toga smo zainteresovani za sve vidove saradnje sa inostranim partnerima - kaže Mikić.

Naftna sila se okreće Evropi

Nigerija je prošle godine stigla do statusa najrazvijenije afričke zemlje sa bruto domaćim proizvodom od 3.185 dolara po stanovniku. Glavni trgovinski partner su im SAD, ali intenzivno raste obim razmjene sa Kinom i evropskim zemljama. Nigerijska ekonomija je izuzetno zavisna od nafte koja čini 95 odsto njenog izvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana