Nezaposlenost stvara “izgubljenu generaciju”

Agencije
Nezaposlenost stvara “izgubljenu generaciju”

Brisel - Veliki porast nezaposlenosti među mladima u nekim zemljama EU predstavlja “ozbiljnu prijetnju socijalnoj koheziji”, upozorila je ovog vikenda Evropska komisija, prenose agencije.

- EU institucije, vlade, privrednici i svi posebni partneri na svim nivoima moraju učiniti sve što mogu kako bi se izbjeglo stvaranje izgubljene generacije, koja bi mogla predstavljati ekonomsku i društvenu katastrofu - kazao je evropski komesar za zapošljavanje Laslo Andor.

Upozorenje je stiglo nakon što je Eurostat, objavio izvještaj koji sugeriše kako je nezaposlenost među mladima pala u deset zemalja evrozone, ali je drastično skočila u Grčkoj, Španiji i Kipru. Stanje u Grčkoj i Španiji je posebno alarmantno jer stopa nezaposlenosti među mladima tamo 53,8, odnosno 52,9 posto.

Poređenja radi, u Njemačkoj i Austriji je ona 8, odnosno 8,9 posto. Situacija u Italiji je nešto bolja, ali i tamo je preko 35 posto mladih bez posla.

Brojke pokazuju i da je na nivou evrozone u zadnjih godinu dana došlo do povećanja broja mladih za 204 hiljade, a nezaposlenost među onima mlađim od 24 godine je narasla s 21,3 na 22,5 posto.

Evropska komisija je objavila da je iz Evropskog socijalnog fonda (ESF) oslobođeno još tri milijarde evra pomoći najugroženijim zemljama kako bi se obračunale s ovim problemom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana