Nezaposleno gotovo pet miliona ljudi

Agencije
Nezaposleno gotovo pet miliona ljudi

Madrid - U Španiji je registrovano gotovo pet miliona nezaposlenih lica, dok recesija ne pokazuje znake slabljenja, a banke se i dalje bore sa posljedicama kraha tržišta nekretnina, javile su agencije.

U saopštenju španskog Ministarstva rada navodi se da je stopa nezaposlenosti u novembru "skočila" za 1,5 odsto ili za 74.296 lica, čime je postignut rekord od 4,9 miliona ljudi bez posla, prenijela je agencija AP.

Podaci o stopi nezaposlenosti u Španiji se objavljuju kvartalno i odvojeno od podataka o broju nezaposlenih.

Ta stopa je na kraju trećeg kvartala iznosila 25 odsto.

Ministri finansija članica evrozone su juče odobrili isplatu 39,5 milijardi evra pomoći za španske banke koje su najviše pogođene krahom tržišta nekretnina 2008. godine.

To je dio paketa pomoći od 100 milijardi evra namijenjenog tim bankama.

Atina: Povećava se stopa nezaposlenosti

Prosječne plate u Grčkoj do kraja naredne godine biće smanjene za 16 odsto u odnosu na kraj 2011, a nastaviće se i stopa nezaposlenosti i u naredne dvije godine premašiće 26 odsto, procjene su Grčke centralne banke.

Banka u izvještaju o procjenama stanja privrede u naredne dvije godine očekuje da će Grčka naredne godine uspjeti da povrati svoju konkurentnost, te se rast očekuje tokom 2014. godine uprkos opasnostima od napuštanja evrozone.

Prije povratka rastu u 2014. godini, navodi se u izvještaju, grčka ekonomija biće smanjena za oko četiri do 4,5 odsto, piše atinski dnevnik "Katimerini".

Grčka se već nekoliko godina nalazi u recesiji, a za servisiranje svojih obaveza prinuđena je na rigorozne mjere štednje i ukidanje radnih mjesta u zamjenu za inostrane kredite.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana