Nezakonitosti u Komori moraju da budu zaustavljene

Svjetlana Tadić
Nezakonitosti u Komori moraju da budu zaustavljene

SARAJEVO - Nazakonitosti u Spoljnotrgovinskoj komori BiH konačno treba da budu zaustavljene kako bi započela legalna izborna procedura, jer se trenutnim stanjem u ovoj instituciji dovodi u pitanje i realizacija niza projekata od interesa za privredu BiH, a čiji je nosilac Komora.

Poručili su ovo juče delegati iz reda srpskog i hrvatskog naroda u Skupštini Spoljnotrgovinske komore BiH Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, poslije trećeg pokušaja održavanja sjednice, kojoj ponovo nisu prisustvovali delegati iz reda bošnjačkog naroda.

Delegati Skupštine su u pismu upućenom ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenu Zirojeviću zatražili da se o nezakonitostima u Komori razgovara na sjednici u Ministarstvu ponedjeljak, 28. juna.

Delegati podsjećaju da mandat članovima legitimne Skupštine Komore ističe 30. juna i da ona neće uspjeti da sprovede zakonite izbore za Skupštinu novog saziva koja bi, poslije konstituisanja, birala druge organe Komore.

Potpredsjednik Komore iz reda srpskog naroda Ljubomir Klincov rekao je da je inspektor koji je poslat iz Ministarstva pravde BiH u srijedu napravio zapisnik poslije provjere legalnosti izborne aktivnosti koja je sprovedena u Komori, ali da još nije doneseno rješenje.

- Na bazi rješenja inspektora i drugih dokumenata nadamo se da ćemo pronaći izlaz iz ove situacije - rekao je Klincov i dodao da srpski i hrvatski predstavnici u Komori ne podržavaju u srijedu izabrano rukovodstvo ove institucije, koje je potpuno nelegalno.

Predsjednik Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH Mihajlo Butigan rekao je da očekuje da će inspekcijskim izvještajem biti poništene sve aktivnosti koje je vodio predsjednik Komore Mahir Hadžiahmetović.

Nelegalna Skupština Komore izabrala je u srijedu Veselina Poljaševića iz PDP-a za predsjednika, a Brunu Bojića i Amira Zukića za potpredsjednike Komore za mandatni period od 2010. do 2014. godine, a izabrani su i članovi Upravnog i Nadzornog odbora.

Milan Lovrić

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić rekao je da je jučerašnji radni sastanak bio pokušaj dijela legalnog saziva Skupštine da "vrati stvar u zakonite okvire".
- Očekujem od ministra Mladena Zirojevića da preduzme odgovarajuće mjere i da se pokuša zaustaviti ovaj nezakonit proces u kome je Komora privatizovana i uzurpirana - istakao je Lovrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana