"Netfliks" otkupio cjelokupna djela Roalda Dala

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

SAN FRANCISKO - Kompanija "Netfliks" objavila je da je otkupila cjelokupna djela čuvenog britanskog dječijeg pisca Roalda Dala, tvorca klasika poput romana "Čarli i fabrika čokolade" i "Matilda".

"Netfliks" je kupio porodičnu firmu koja posjeduje autorska prava pokojnog britanskog autora "Roald Dal stori kompani", sa kojom je 2018. godine potpisao ugovor o snimanju animiranih serija zasnovanih na 16 Dalovih knjiga.

"Ova akvizicija nadovezuje se na partnerstvo koje smo započeli prije tri godine kako bismo stvorili listu animiranih serija", rekli su u zajedničkom saopštenju izvršni direktor "Netfliksa" Ted Sarandos i Luk Keli, izvršni direktor "Roald Dal stori kompani" i Dalov unuk.

Prema prethodnom sporazumu, oskarovka Taika Vaititi i scenarista "Zootropolisa" Fil Džonston rade na seriji zasnovanoj na svijetu "Čarlija i fabrike čokolade", a u toku je adaptacija filma "Matilda mjuzikl".

"Ovi projekti otvorili su nam oči za mnogo ambiciozniji poduhvat - stvaranje jedinstvenog univerzuma kroz animirane i žive akcione filmove i televiziju, izdavaštvo, igre, specifična iskustva, bioskop uživo, potrošačke proizvode i drugo", saopštio je "Netfliks".

Dal je umro 1990. u 74. godini nakon što je napisao nekoliko klasičnih naslova, uključujući "Čarlija i fabriku čokolade", "Fantastičnog gospodina Foksa", "Matildu", "Tvits", "Vještice" i "Velikog dobroćudnog džina".

Njegove knjige su prevedene na 63 jezika i prodate u više od 300 miliona primjeraka širom svijeta, podsjeća AFP. "Ove priče i njihove poruke o jačini i mogućnostima mladih nikada nisu bile relevantnije. Dok ove bezvremenske priče donosimo do šire publike u novim formatima, posvećeni smo očuvanju njihovog jedinstvenog duha i njihovih univerzalnih tema iznenađenja i ljubaznosti, a istovremeno dodajući novu magiju", navodi se u saopštenju.

Nekoliko Dalovih djela već je adaptirano za veliko platno, uključujući "Čarlija i fabriku čokolade", "Vještice", "Fantastičnog gospodina Foksa" i "Velikog dobroćudnog džina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana