Nestro, novi znak naftne industrije RS

Marina Čigoja
Nestro, novi znak naftne industrije RS

BANjA LUKA - "Optima grupa", Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i "Petrol", koji se nalaze u većinskom vlasništvu ruske kompanije "Zarubežnjeft", predstavili su juče svoj novi korporativni identitet "Nestro".

Direktor preduzeća "Petrol" Aleksandar Đakonov rekao je da će u toku ove godine biti rekonstruisano 15 benzinskih pumpi ovog preduzeća, a sve stanice nosiće ime "Nestro", zaštitni znak kompanije "Zarubežnjeft".

- "Petrol" ima 77 pumpi u BiH, a do sada su rekonstruisana tri objekta. Na mjestima starih pumpi pojavile su se moderne pumpe pod brendom "Nestro". Ofarbane su u novu korporativnu boju i već nose ovaj znak. Pri samom kraju je rekonstrukcija pumpi u Kotor Varošu, koja će biti završena sredinom idućeg mjeseca - rekao je Đakonov i dodao će se mreža "Nestro" sastojati od savremenih pumpi na kojima će se prodavati isključivo gorivo iz Rafinerije Brod.

- "Nestro" će se u sljedeće dvije do tri godine pretvoriti u najveću mrežu savremenih benzinskih pumpi na teritoriji BiH - kazao je Đakonov.

Na prezentaciji je rečeno da će ruska kompanija "Njeftegazinkor" u sljedećih pet godina uložiti milijardu evra u naftnu industriju RS, od čega će 606 miliona evra biti investirano u rekonstrukciju i modernizaciju Rafinerije nafte Brod, 14 miliona evra za rekonstrukciju Rafinerije ulja Modriča, dok je ostatak namijenjen za obnovu i širenje mreže "Petrolovih" pumpi i finansiranje obrtnih sredstava.

Predsjednik kompanije "Njeftegazinkor" i zamjenik generalnog direktora "Zarubežnjefta" Jurij Leonidovič Smirnov rekao je da je znak "Nestro" raširen u mnogim zemljama svijeta, te da se prilikom kreiranja novog identiteta vodilo računa da se sačuva tradicija ovih preduzeća.

Direktor "Optima grupe" Jurij Nikolajevič Belov rekao je da je u 2009. godini prerađen milion tona sirove nafte, iz čega je dobijeno 900.000 tona naftnih derivata.

- Od toga je oko 20 odsto derivata izvezeno, dok je ostalo prodato na domaćem tržištu - kazao je Belov.

Direktor Rafinerije nafte Brod Aleksandar Danilović Litvinjenko rekao je da je planom rekonstrukcije Rafinerije do 2015. godine predviđeno ulaganje 606 miliona evra.

Direktor Rafinerije ulja Modriča Pero Dugić rekao je da je ova rafinerija već 55 godina sa svojim proizvodima prisutna na tržištu zemalja bivše Jugoslavije, te da će sa novim brendom "Nestro" ići i van ovih granica.

Poslovanje

Jurij Leonidovič Smirnov je rekao da se ovih dana prave konačni rezultati poslovanja za 2009. godinu.

- "Petrol" je prošlu godinu završio bez gubitaka, Rafinerija ulja Modriča imala je manje poslovne gubitke, dok je Rafinerija nafte Brod poslovala sa gubicima zbog velikih ulaganja u 2009. godini - kazao je Smirnov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana