Ne­ra­zvi­je­no trži­šte pri­ro­dnog ga­sa u BiH

Glas Srpske
Ne­ra­zvi­je­no trži­šte pri­ro­dnog ga­sa u BiH

SA­RA­JE­VO - Osno­vna ka­ra­kte­ris­ti­ka trži­šta pri­ro­dnog ga­sa u BiH jes­te da je ono re­la­ti­vno ne­ra­zvi­je­no, jer je pos­to­je­ća ga­sna in­fras­tru­ktu­ra ra­zvi­je­na sa­mo na di­je­lu te­ri­to­ri­je i pri­ro­dni gas kao ener­gent je dos­tu­pan ogra­ni­če­nom bro­ju ko­ri­sni­ka u ne­ko­li­ko gra­do­va kroz ko­je ma­gis­tral­ni ga­so­vod pro­la­zi.

Ovo je na otva­ranju čet­vrte me­đu­na­ro­dne ga­sne kon­fe­ren­ci­je ju­go­is­to­čne Evro­pe re­kao mi­nis­tar spoljne trgo­vi­ne i eko­nom­skih odno­sa BiH Mla­den Zi­ro­je­vić.

Na­ime, u Sa­ra­je­vu je ju­če po­če­la čet­vrta me­đu­na­ro­dna ga­sna kon­fe­ren­ci­ja ju­go­is­to­čne Evro­pe na ko­joj učes­tvu­je oko 250 pred­sta­vni­ka ga­sne pri­vre­de, drža­vnih in­sti­tu­ci­ja i emi­nen­tnih stručnjaka iz re­gi­ona, te pred­sta­vni­ka ze­malja izvo­zni­ka ga­sa.

Zi­ro­je­vić je re­kao da u uku­pnoj po­trošnji ener­gi­je u BiH pri­ro­dni gas učes­tvu­je sa oko šest od­sto, a pre­ma ne­kim pro­je­kci­ja­ma, oče­ku­je se da do 2020. go­di­ne taj pro­cent bu­de oko 17 od­sto.

Pred­sje­dnik Or­ga­ni­za­ci­onog odbo­ra Džemal Peljto is­ta­kao je da je cilj kon­fe­ren­ci­je raz­mje­na in­for­ma­ci­je o aktu­el­nim pro­je­kti­ma u iz­gradnji tran­spor­tnih ka­pa­ci­te­ta u zemljama re­gi­ona, kao i os­tva­ri­vanje pre­tpos­tav­ki za ve­ću po­uz­da­nost i snab­di­je­vanje pri­ro­dnim ga­som pu­tem tješnje sa­radnje su­bje­ka­ta ga­sne pri­vre­de.

Na kon­fe­ren­ci­ji učes­tvu­ju naj­zna­čaj­ni­ji pred­sta­vni­ci ga­sne pri­vre­de, drža­vnih in­sti­tu­ci­ja i emi­nen­tni stručnjaci iz ci­je­log re­gi­ona te pred­sta­vni­ci ze­malja izvo­zni­ka ga­sa Ru­si­je, Ira­na, Ni­ge­ri­je, Nor­ve­ške, ga­snih kom­pa­ni­ja i in­sti­tu­ci­ja iz SAD, Njema­čke, Ira­na, Tur­ske, Švaj­car­ske, Por­tu­ga­li­je, Ni­ge­ri­je, Ar­gen­ti­ne, Dan­ske i Aus­tri­je.

Kri­za

Zi­ro­je­vić je na­veo da je ja­nu­ar­ska kri­za iza­zva­na pre­ki­dom snab­di­je­vanja pri­ro­dnog ga­sa zbog spo­ra izme­đu Ru­si­je i Ukra­ji­ne po­ka­za­la ko­li­ko su u BiH ranjivi po­tro­ša­či.

- Ja­sno je da obez­bje­đenje ener­ge­na­ta iz vi­še izvo­ra sa­mo po se­bi ni­je ga­ran­ci­ja za si­gur­no snab­di­je­vanje. Is­to ta­ko, bi­tno je obe­zbi­je­di­ti i di­ver­zi­fi­ka­ci­ju tran­spor­tnih pra­va­ca i vi­še in­ter­ko­ne­kci­ja - do­dao je Zi­ro­je­vić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana