Nepromijenjeni berzanski indeksi

Agencije
Nepromijenjeni berzanski indeksi

Njujork - Berzanski indeksi na Vol stritu ostali su skoro nepromijenjeni nakon nesigurnog trgovanja, jer novi makroekonomski podaci nisu otklonili zabrinutost ulagača u vezi sa dužničkom krizom, prenose agencije.

Dou Džons indeks oslabio je jedan bod ili 0,01 odsto, na 12.502 boda, a Nasdak indeks 0,29 odsto, na 2.839 bodova.

S&P 500 indeks ojačao je 0,05 odsto, na 1.315 bodova.

Veći dio trgovanja indeksi su proveli u pozitivnom području, najviše zahvaljujući boljim podacima od očekivanih o prodaji postojećih kuća u SAD.

Nada u oporavak tržišta nekretnina podstakla je snažan rast cijena dionica od 1,9 odsto u građevinskom sektoru, a znatno su ojačale i dionice banaka.

Ulagače je ohrabrio i rast cijena dionica na evropskim tržištima, drugi dan zaredom.

Međutim,analitičari ne vjeruju da će taj uspon potrajati, jer dužnička kriza ni izdaleka nije riješena,

Na dužničke probleme podsjetila je i odluka agencije “Fič” o smanjenju kreditnog rejtinga Japanu za jedan stepen, na A plus, jer se ne očekuje smanjenje budžetskog deficita dok traje politička nesigurnost.

Ulagače je pokolebala i procjena Organizacije za privrednu saradnju i razvoj da će ove godine rast globalne privrede biti usporen sa prošlogodišnjih 3,6 na 3,4 odsto.

Na evropskim berzama, cijene dionica juče su znatno porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,86 odsto, na 5.403 boda, dok je Frankfurtski DAKS porastao 1,65 odsto, na 6.435 bodova, a pariški CAC 1,88 odsto, na 3.084 boda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana