Nepromijenjen izgled i ime prodavnica

Glas Srpske
Nepromijenjen izgled i ime prodavnica

BEOGRAD - Odlazak "Delta maksija" u belgijske ruke u prvi mah najmanje će osjetiti potrošači, jer će prodavnice ostati istog izgleda i pod istim imenom, a neće se mijenjati ni spisak dobavljača, pa ni trenutnu ponudu neće naprasno zamijeniti nova, prenose agencije.

Od dolaska velikog stranog lanca i transakcije vrijedne 932,5 miliona evra, međutim, očekuje se značajan uticaj na makroekonomsku stabilnost, kurs, likvidnost privrede i agrar.

"Delez grupa" će, prema najavama, obaveze prema partnerima podmirivati u rokovima kraćim od prosjeka na tržištu. Ekonomisti ovaj efekat stavljaju u prvi plan.

- Dolazak "Deleza" uvešće red na tržištu u Srbiji. Najveću korist imaće dobavljači, jer će imati redovna plaćanja. To je glavni efekat. Popraviće se likvidnost proizvođača koji rade za ovaj lanac. Neće morati da dižu kredite kod komercijalnih banaka da bi robu davali na odgođeno - smatra izvršni direktor Evropskog ekonomskog instituta u Briselu Dragomir Janković.

"Delez" je kupovinom "Delta maksija" na sebe preuzeo i sve dugove ovog lanca prema dobavljačima. Njihova isplata, osim koristi za same proizvođače, mogla bi da se odrazi i na kurs dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana