Neprihvatljivo povećanje administrativnih taksi

Agencije
Neprihvatljivo povećanje administrativnih taksi

Banjaluka - Povećanje administrativnih taksi prema izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama, koji je bez konsultacija sa privrednicima usvojila Parlamentarna skupština BiH, još jedno je od bezbroj parafiskalnih opteređenja za privredu Srpske, ali i BiH, saopšteno je danas iz Privredne komore Republike Srpske, prenose agencije.

- Ovim zakonom predviđeno je povećanje cijena tarifa administrativnih taksi koje se naplaćuju pri uvozu i izvozu proizvoda i predstavlja novi udar na privredu, što je neprihvatljivo Privrednoj komori Republike Srpske - navodi se u saopštenju.

Privredna komora Srpske od nadležnih organa traži hitnu izmjenu ovih povećanja i vraćanje na ranije visine administrativnih taksi, dok se ne nađe najbolje rješenje koje će biti usklađeno sa potrebama privrede, da domaća privredna društva ne bi bila dovedena u još težu situaciju.

- Veoma je važno da se prilikom donošenja zakona koji će direktno uticati na poslovni ambijent, kao i na visinu parafiskalnih opterećenja, omogući veća transparentnost, ali i da se traži stav i mišljenje poslovne zajednice - dodaje se u saopštenju.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je početkom ovog mjeseca Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o administrativnim taksama.

Kovačević: Neprihvatljiva dodatna opterećenja

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je danas da povećanje administrativnih taksi ne doprinosi stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta.

- Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske neće podržati nikakvo dodatno opterećenje privrede Srpske. Borimo se za stvaranje što povoljnijeg privrednog amibijenta, a usvajanje izmjena Zakona o administrativnim taksama u Parlamentarnoj skupštini BiH ne doprinosi tome - rekao je Kovačević novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana