Neprihvatljivo poskupljenje goriva

M. Č.
Neprihvatljivo poskupljenje goriva

Banjaluka - Gorivo u BiH poskupjeće za oko 25 feninga po litru ako bude prihvaćen prijedlog za povećanje putarine i akciza na naftne derivate, što je naišlo na negodovanje privrednika i potrošača.

Premijeri RS i FBiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić pokrenuli su inicijativu za povećanje akcize na dizel sa 30 na 45 feniga po litru, a na benzine sa 35 na 50 odnosno sa 40 na 55 feninga. Pored toga predloženo je povećanje i putarine za autoputeve sa 10 na 20 feniga po litru goriva. Novac ubran od akcize i putarine biće korišćen za izgradnju autoputeva i puteva.

Entitetski premijeri su zatražili i uvođenje posebne akcize na pivo od 0,15 KM po litru, te posebne akcize na cigarete od 0,15 feniga po kutiji. Prihodi od tih nameta bili bi iskorišćeni za punjenja budžeta fondova zdravstvenog osiguranja.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH formirao je u ponedjeljak radnu grupu koja ima rok od 15 dana da predloži izmjene seta zakona koji tretiraju akciznu politiku. Ukoliko Upravni odbor UIO prihvati ovu inicijativu ona ide u Savjet ministara, a konačna odluka biće donesena u Parlamentu BiH.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - "SWOT" Saša Grabovac kaže da povećanje akciza na gorivo nije dobro rješenje.

- Osim stanovništva time će biti opterećeni i poljoprivredni proizvođači i industrija, a vrlo vjerovatno je da će to izazvati i poskupljenja - kazao je Grabovac.

Iz Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS je saopšteno da će se boriti svim dozvoljenim sredstvima ukoliko prijedlog o povećanju akciza na gorivo ne bude odbačen. Generalni sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da naftni derivati nisu luksuz i da je njihova potrošnja nužna. Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević je istakao da će se svako povećanje akciza negativno odraziti na poslovanje privrede.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana