Nepoznata pitanja o naftno-gasnom angažmanu u Srbiji

Glas Srpske
Nepoznata pitanja o naftno-gasnom angažmanu u Srbiji

BEOGRAD, LONDON - Glavni ruski pregovarač za realizaciju energetskog sporazuma Dmitrije Mališev započeo je u Beogradu razgovore sa zvaničnicima Srbije, potvrđeno je u petak za B92.

Tok i ključne tačke pregovora o naftno-gasnom aranžmanu ponovo su nepoznati, jer je dogovor obiju strana da se u javnost ne iznose pojedinosti dok oni traju.

U "Gaspromu" je za B92 rečeno da se pregovori vode u okvirima potpisanog ugovora, preciznije, oni ne znaju za bilo kakve izmene u pregovorima.

Prema nezvaničnim informacijama, Vlada Srbije od Rusa traži da, ako odustanu od izgradnje gasovoda, vrate akcije NIS-a. Takođe, traži se da Rusi poboljšaju ponudu tako što bi u NIS, umjesto predviđenih 500, investirali 700 miliona evra, kao i da pored predviđenih 51 odsto akcija po cijeni od 400 miliona otkupe još 19 odsto akcija NIS-a.

U tom paketu prijedloga, koji su potpisali premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, nalazi se i zahtjev da gasovod "Južni tok" ima magistralni karakter sa kapacitetom od 20 milijardi kubika godišnje.

U "Gaspromu" u Moskvi je rečeno da je Mališev u Beograd došao da finalizuje pregovore, a konačan rok za kraj pregovora pominjao se decembar.

Alternativni gasovod

U Evropskoj uniji predstavljen je plan o južnom gasovodu iz srednje Azije do Evrope, čiji je cilj da se smanji zavisnost od isporuka iz Rusije, a zaobići će Srbiju, piše u petak Gardijan.

Do iduće godine, Brisel želi da osnuje konzorcijum evropskih kompanija koji će kupovati gas u kaspijskom basenu i slati ga u Evropu novim gasovodom od Azerbejyana, preko Turske i Balkana do Austrije, počev od 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana