Nepotrebna galama o nacrtu budžeta RS

Slobodan Dakić
Nepotrebna galama o nacrtu budžeta RS

MRKONjIĆ GRAD - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče u Mrkonjić Gradu da se nepotrebno "diže galama" u vezi sa predloženim nacrtom budžeta RS za sljedeću godinu, jer je jasno da su najavljena smanjenja plata posljedica recesije, koja je odraz globalne ekonomske krize, prisutne i u Srpskoj.

- Kriza je došla i ovdje. U privredi ima dosta zastoja, značajan je broj gubitka ugovora u ovoj godini i očigledno manje prihoda u budžetu. Sasvim je normalno, kada imate smanjene prihode i smanjen rast bruto društvenog proizvoda, da se javna potrošnja mora korigovati. Dakle, nije riječ o sanaciji prethodnih debalansa, već o tome da se na odgovoran način pristupi situaciji - istakao je Dodik.

Dodao je da je Vlada bila pred situacijom da smanji broj radnika i da se smanjenjem plata pokazuje odgovornost prema međunarodnim institucijama, prije svega Međunarodnom monetarnom fondu, da bi se obezbijedio nastavak stend-baj aranžmana.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je Srni da još nije dobijena saglasnost sindikata za najavljeno smanjenje plata u RS, ali da očekuje podršku predloženom nacrtu budžeta za 2010. godinu od 1,6 milijardi KM, jer bi se na taj način rasteretila privreda i privredni subjekti.

On je rekao da smanjenje plata od tri odsto policiji i prosvjeti u prvih šest mjeseci iduće godine znači smanjenje od samo 1,5 odsto na godišnjem nivou.

- U javnoj upravi plate bi trebalo da budu smanjene 10 odsto tokom cijele godine, čime bi se napravile uštede na pozicijama plata od oko 20 miliona KM na godišnjem nivou - istakao je Džombić.

Još je naglasio da bi se time ispunile obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu, posebno istakavši da bi značaj bio u tome što bi se dio ušteda usmjerio prema Fondu PIO i na taj način zaštitila najugroženija kategorija stanovništva u RS, odnosno penzioneri.

Recesija

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je Srni da Vlada Srpske razumije da je smanjenje plata nepopularna mjera, ali je naglasio da je i RS suočena sa recesijom.

- Čini mi da se da se zaboravilo da su u prosvjeti plate 2005. godine povećane za 100 odsto, kao i činjenica da je nesklad plata zaposlenih u obrazovanju i drugih budžetskih korisnika prije ovih intervencija bio drastičniji - rekao je Kasipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana