Neozbiljne ponude za derventsi “Unis” tjeraju bankarskom garancijom

Milijana Latinović
Neozbiljne ponude za derventsi “Unis” tjeraju bankarskom garancijom

DERVENTA - Skupština povjerilaca derventske fabrike cijevi “Unis” u stečaju u petak je utvrdila da je zaštitna cijena ispod koje se imovina tog propalog preduzeća ne može prodavati 12,19 miliona maraka, a zainteresovani koji planiraju da daju ponudu na idućoj licitaciji moraće da obezbijede i bankarsku garanciju.

Rekao je to “Glasu Srpske” stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović naglasivši da bi iduće sedmice trebalo da bude objavljen oglas o četvrtoj licitaciji koja će, kako je naveo, najvjerovatnije biti zakazana za drugu polovinu januara iduće godine.

- Skupština je prihvatila ideju da bankarskim garancijama zaštitimo imovinu stečajnog dužnika, a to znači, ako nam dođe potencijalni kupac i za imovinu ponudi 15 miliona maraka, ukoliko ne plati, banka koja mu je dala garanciju mora da plati taj iznos - objasnio je Danilović.

On je naglasio da se na ovaj način staje u kraj mešetarenju i neozbiljnim ponudama.

- Sigurno će najbolje proći onaj koji bude sam, ukoliko ih bude više, jedan drugom će dizati cijenu. Kotizacija je zakonska obaveza, tako da oni koji žele učestvovati uplaćuju 50.000 KM, pa neka izvole i odustanu - poručio je Danilović.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena na više od 40 miliona maraka i odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina.

Do sada su propale tri licitacije, prva jer nije bilo zainteresovanih, druga jer najpovoljniji ponuđač, trgovački lanac “Frukta trejd” nije uplatio izlicitiranih 27 miliona KM, a novac nije uplatila ni drugorangirana firma “Feromaster” iz Dervente.

Na trećoj licitaciji početkom oktobra ove godine “Feromaster” je ponudio za imovinu “Unisa” 27,7 miliona KM, dok je “Frukta trejd” dao nešto nižu ponudu.

I ta licitacija je propala jer su oba kupca digla ruke od stečajnog dužnika.

Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu trajali su godinama.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Prinudna naplata

Dragan Danilović je rekao da je u “Unis” ovih dana stiglo nekoliko naloga za prinudnu naplatu.

- Stiglo je nekoliko naloga, od 200 maraka do 16.263 marke. Uputiću žalbu pa ćemo vidjeti šta će biti dalje - rekao je Danilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana