Nemoguća naplata miliona maraka iz Egipta

Tanja Šikanjić
Nemoguća naplata miliona maraka iz Egipta

BANjALUKA - Preduzeća iz Republike Srpske koja posluju sa egipatskim partnerima, zbog političke i ekonomske nestabilnosti u toj zemlji, mogla bi da imaju milionske gubitke zbog nemogućnosti naplate isporučene robe.

Egipatska ekonomija gotovo je zamrla jer su banke zatvorene, zemlji je smanjen kreditni rejting, dok međunarodne kompanije i maloprodaja naglo smanjuju aktivnosti u zemlji, javile su agencije.

Egipatska centralna banka od početka sedmice odbija da dopusti državnim i privatnim bankama da otvore vrata za klijente iz straha da bi mogle da budu opljačkane.

Egipćani ne mogu da dobiju ni penzije i plate.

Preduzeće "Euro Motor" iz Banjaluke koje intenzivno posluje sa firmama u Egiptu, u nemogućnosti je da naplati 200.000 maraka vrijednu robu isporučenu u ovu zemlju.

- Oko 30 odsto naše proizvodnje završava u Egiptu, tako da već imamo isporuke koje nismo naplatili, a ako tu ubrojimo i narudžbe, koje bi iz te zemlje mogle da budu otkazane, gubici "Euro Motora" drastično će porasti - kažu u ovoj firmi.

Dodaju da su kontakti sa poslovnim saradnicima u Egiptu već otežani.

Potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić ističe da će egipatsko tržište, ali i cijelo područje Bliskog istoka, koje je za određene firme iz RS bilo veoma značajno, ubuduće vjerovatno biti pod lupom domaćih privrednika zbog sigurnosti izvoza. 

- Domaći privrednici koji posluju sa Egiptom sigurno će pretrpjeti veliku štetu zbog nemogućnosti naplate isporučene robe, prouzrokovane političim sukobima. Ipak, obaveze će sigurno morati da se ispoštuju kada se stanje u zemlji stabilizuje - kaže Vidić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, BiH  je tokom 2010. godine u Egipat izvezla robu u vrijednosti od 23,8 miliona maraka, i to najviše sirovina i drvoprerađevina.

- Veoma je teško plasirati robu u zemlju u kojoj se dešavaju takvi sukobi, kakvi su trenutno u Egiptu, a čiji je ishod neizvjestan. Sigurno je da će neredi imati negativan uticaj na izvoz iz BiH prema toj zemlji - rekao je portparol Uprave Ratko Kovačević.

Evakuacija

Ambasador BiH u Egiptu Slobodan Šoja očekuje da danas bude obezbijeđen avion iz Sarajeva kojim bi se evakuisali državljani BiH iz ove zemlje.

- Svi stanovnici BiH su bezbjedni, ali i dalje postoji veliki broj onih koji žele da napuste zemlju - istakao je Šoja i dodao da bi avion trebalo da ima minimalno 140 mjesta.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da će danas iz Sarajeva u Kairo biti upućen avion kompanije "BH erlajns" kojim će biti evakuisano oko 130 građana BiH. Grupa od 21 studenta Filozofskog fakulteta u Sarajevu koji su se nalazili u Luksoru u

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana